StoryEditor

Slovensku už schválil Brusel 4 z 11 operačných programov

01.10.2007, 13:06
Autor:
TASRTASR

Regionálny operačný program (ROP) na roky 2007 až 2013, ktorého riadiacim orgánom je Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja (MVRR) SR, označila za jeden z najlepšie pripravený program v rámci Európskej únie (EÚ) komisárka Európskej komisie (EK) pre regionálnu politiku Danuta Hübnerová. Práve ROP a OP Sociálna pomoc v réžii Úradu Vlády SR a rezortu výstavby boli ďalšie dva OP, ktoré minulý týždeň schválila EK v Bruseli.
Celkovo z 11 OP, zastrešených Národným strategickým referenčným rámcom (NSRR) s celkovým rozpočtom asi 12 miliárd EUR, má teraz SR odobrené spolu s OP Informatizácia spoločnosti a OP Doprava už 4 OP. Oznámil to dnes na tlačovej konferencii minister výstavby a regionálneho rozvoja SR Marian Janušek.
Vyhlásenie výziev na 3 zo 4 schválených OP by sa mohli rozbehnúť počas najbližších 4 až 8 týždňov, na OP Sociálna pomoc, ktorý riadi Úrad vlády SR, sa výzvy nevyhlasujú.
Finančná alokácia na 7-ročné obdobie boli pre ROP stanovené na 1,46 miliardy EUR. Z tohto balíka sa budú s účasťou eurofondov spolufinancovať projekty orientované predovšetkým na občiansku vybavenosť obcí a miest, napr. na rekonštrukciu škôl, sociálnych zariadení, regeneráciu sídiel, opravu ciest 2. a 3. triedy a rozvoj turizmu.
Schválená alokácia pre OP Sociálna pomoc do roku 2013 tvorí 114 miliónov EUR. Vďaka týmto prostriedkom sa formou školení pripravia administratívne kapacity na agendu a čerpanie eurofondov. "Do tohto OP budú zapojené aj miestne a regionálne samosprávy. Relevantné projekty pre tento OP by mali byť pripravené do konca tohto roka," oznámila TASR riaditeľka odboru riadenia OP Sociálna pomoc na MVRR SR Eva Hrčková.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 02:53