StoryEditor

Čínska centrálna banka dovolí rýchlejšie zhodnocovanie jüanu

27.12.2007, 14:48
Autor:
TASRTASR
Čínska centrálna banka signalizovala, že dovolí rýchlejšie zhodnocovanie jüanu. Tento krok by mal pomôcť utlmiť nárast inflácie v boomujúcej domácej ekonomike. Podľa vládnych ekonómov by sa mal rast HDP Číny v roku 2008 pohybovať okolo 11 %.

Jüan dnes zaznamenal najväčšie posilnenie voči americkému doláru od revalvácie v júli 2005. Centrálna banka totiž naznačila, že zmení svoju politiku a dovolí rýchlejšie zhodnocovanie čínskej meny a výraznejšie denné kolísanie jej kurzu.
Čínska centrálna banka stimulovala dnešný skok tým, že stanovila vysokú referenčnú, alebo stredovú, hodnotu pre jüan (7,3079). Stredajší zatvárací kurz bol totiž tesne pri kraji dnešného obchodného pásma. Séria vysokých stredových hodnôt, ktoré počas tohto týždňa stanovila Čínska centrálna banka aj napriek súčasnej stálosti kurzu dolára na svetovom trhu, je bezprecedentná a naznačuje, že banka chce pripraviť trh na zmenu svojej politiky, ako tvrdí mnoho dílerov a analytikov.
Odborníci počítajú na začiatku budúceho roka s rýchlejším posilňovaním čínskej meny. Čínska centrálna banka v novembri po prvý raz jasne deklarovala, že použije výmenný kurz jüanu pri boji s infláciou, ktorá vyskočila na 11-ročné maximum.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 15:44