StoryEditor

Rattaj chce v TMR škrty a zmenu imidžu: Zatiaľ sme vnímaní ako zlo

06.05.2020, 19:00
Chceme v Rakúsku využiť slovenské spôsoby podnikania, fungovania a aplikovať ich na tamojší trh, povedal v HNtelevízii Igor Rattaj, predseda Predstavenstva Tatry Mountain Resorts.

Bol piatok trinásteho marca, keď prišlo rozhodnutie, že sa všetky lanovky musia zatvoriť. Zostane to aj vám v pamäti? To, že ste v ten deň pochopili, čo znamená piatok trinásteho v praxi.
Áno, v pekný dátum to vyšlo. Čakali sme už skôr, že k tomu asi dôjde. Sledovali sme dianie vo svete. V Rakúsku a Taliansku nezavreli skôr ako my, ale už vtedy visel nad nami Damoklov meč. Došlo k zatvoreniu, nič sa s tým nedá robiť. Je to spôsobené vyššou mocou, nie je to nikoho chyba. Rešpektujeme všetky nariadenia. Myslím si, že ako spoločnosť sa správame vzorne. Aj tie rúška, ktoré nám prekážajú, nosíme. Zdravotné výsledky už máme. Zostáva nám teda ešte, aby sa dostavili aj tie ekonomické na oživenie toho celého.

TMR zamestnáva približne dvetisíc ľudí, vaše personálne náklady sú okolo dvoch miliónov eur mesačne. V súvislosti s TMR sa spomínala aj možnosť prepúšťania. Pristúpili ste k nejakým zásadnejším škrtom?
Samozrejme, všetci museli začať škrtať. Máme jednu nevýhodu, v rámci cestovného ruchu sme jeden z mála, ak nie jediný veľký subjekt, ktorý operuje na Slovensku. To znamená, že sa nás podpory pre malých a stredných podnikateľov netýkali. Potom sa to trochu upravilo, zvýšila sa hranica pomoci. Niečo zo záchranného balíčka teda už čerpáme. Časť sezónnych ľudí sme prepustili a začali sme škrtať aj v dlhodobejších štruktúrach. Ďalší zamestnanci zostali doma na nútenej dovolenke, časť išla na kurzarbeit, OČR alebo náhradné voľno. Prvý mesiac sme sa snažili čerpať z vlastných zásob a nejako to celé sanovať. To sa nám darilo, ale problém je, že máme už druhý mesiac nulový príjem, čo je dosť zásadný problém. Stále totiž máme náklady. Nie sú to len mzdy, ale aj nájmy, elektrina, veci, ktoré musíte mať predplatené, a more ďalších príkladov, s ktorými sa nedá popasovať, aj keď poškrtáte, čo sa dá. Sme v dosť zložitej finančnej situácii a čakáme, akým spôsobom bude reagovať vláda práve na tieto väčšie podniky, respektíve špecifické spoločnosti, ako firmy v cestovnom ruchu.

Akú pomoc by ste si predstavovali? Bol tu už tretí balík pomoci, v rámci ktorého bol oznámený kurzarbeit, čiže preplatenie mzdy zamestnanca do výšky 80 percent s limitom 880 eur v čistom.

Bavíme sa o mzdách, ktoré sú pre ľudí bytostný základ. Každý by si zaslúžil dostať výplatu. Lenže potom sa hovorí, že veľkou pomocou má byť to, že sa vám iba odložia odvody, dane a nájmy. Nemusíte ich síce zaplatiť štyri mesiace, ale túto sumu si aj tak nájdete na konci splátkového kalendára. A budete ich musieť zaplatiť tak či tak. Takže vy to iba tlačíte pred sebou. Ale výpadok v tržbách bude trvať, ten vám nikto nevráti. To je zásadný problém.

Pr...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2020-04-30 16:44:22 - Feat.: 0 - Title: Zmeny vo vedení TMR. Hlavatý končí ako predseda predstavenstva a generálny riaditeľ
01 - Modified: 2024-04-11 14:31:29 - Feat.: - Title: Zahraniční turisti sa húfne vrátili na Slovensko, na rekord nechýbalo veľa 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste 03 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva 04 - Modified: 2024-03-15 13:34:48 - Feat.: - Title: Najlepší rok v histórii tatranského kolosu. Zvládli nástrahy počasia, karty ešte zamiešajú vodné svety 05 - Modified: 2024-03-13 11:00:00 - Feat.: - Title: Ďalšia pandémia už naplno prepukla. Svet sa jej nedesí, lebo vo veľkom zatiaľ zabíja „len” zvieratá
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 23:11