StoryEditor

Trichet odôvodnil zachovanie sadzby ECB nedostatkom informácií

04.10.2007, 16:38
Autor:
TASRTASR
Európska centrálna banka (ECB), ktorej vedenie dnes rokovalo o úrokových sadzbách vo Viedni, zatiaľ nerozhodla o vzostupe alebo poklese jej sadzieb.

"Je treba zbierať ďalšie informácie a údaje, kým rozhodneme o ďalšom smerovaní peňažnej politiky" ECB. Povedal to po rokovaní rady banky jej prezident Jean-Claude Trichet.
Vyhliadky ekonomiky eurozóny zostávajú menej pevné v dôsledku krízy finančného trhu. Okrem toho je na vzostupe inflačné nebezpečenstvo. "Sme pripravení a urobíme všetko, čo bude treba, aby sme zachovali stabilitu cien," dodal prezident ECB.
Väčšina expertov však predpokladá, že ECB ešte do konca roka zvýši základnú úrokovú sadzbu aspoň raz.
Euro tento rok vzrástlo voči doláru o 7 % a voči jenu sa zhodnotilo o 5 %. Niektoré vlády členov eurozóny začína silné euro znepokojovať. Na nadchádzajúcom summite G7 v Nemecku chcú zaradiť do jeho programu diskusiu o slabom dolári i slabom jene.
Zrejme v súvislosti s rozdielnymi požiadavkami na menovú politiku centrálnej banky Trichet uviedol: "V Európe musíme mať vo vzťahu vlád a výkonných orgánov len jednu metodológiu, inak dôjde k (úplnému) chaosu" a politici by ju mali rešpektovať.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 04:33