StoryEditor

Česko v roku 2007 s rekordným prebytkom zahraničného obchodu

05.02.2008, 12:32
Autor:
SITASITA

Zahraničný obchod Českej republiky v minulom roku dosiahol rekordný prebytok vo výške 86,09 mld. českých korún (CZK), čo v porovnaní s minuloročným prebytkom 39,76 mld. CZK znamená vyše 100-percentný nárast. Pod tento priaznivý hospodársky výsledok sa podpísal najmä rozmach výroby automobilov a elektroniky.
V decembri minulého roka krajina zaznamenala schodok obchodnej bilancie vo výške 1,07 mld. CZK, čo predstavuje rekordne nízku hodnotu tohto makroekonomického ukazovateľa počas vianočných sviatkov, kedy sa zvyšuje dovoz spotrebiteľských tovarov zo zahraničia. "Tento výsledok je historicky najvyšší a zároveň odráža minulé investície do produkčných a vývozných kapacít, ako aj rýchly rast slovenskej ekonomiky," povedal k tomu Dávid Marek, ekonóm Patria Finance.
Česká koruna na začiatku utorňajšieho burzového obchodovania vyskočila na novú rekordnú úroveň 25,65 CZK/EUR, čím prekonala včerajší rekord 25,63 CZK/EUR. Česká mena za minulý rok posilnila o 8,9 %, avšak niektorí analytici predpovedajú, že spomalenie celej európskej ekonomiky by mohlo tento prebytok zahraničného obchodu znížiť. Ekonómovia taktiež očakávajú zníženie spotreby domácností ako odpoveď na fiškálne reformy v krajine a zároveň odhadujú tohtoročný rast hrubého domáceho produktu ČR približne na úrovni 5 %.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 22:52