StoryEditor

NBS: Príprava na zavedenie eura postupuje v súlade s plánom

08.01.2008, 18:52
Autor:
TASRTASR

Príprava na zavedenie eura na Slovensku postupuje podľa interného plánu Národnej banky Slovenska (NBS) a Národného plánu zavedenia eura v SR. Vyplýva to z pravidelnej Správy o plnení a postupe príprav na zavedenie eura v NBS, ktorú dnes na svojom 1. rokovaní Banková rada (BR) NBS schválila.
BR NBS prerokovala a schválila Stratégiu NBS v oblasti dohľadu nad finančným trhom. Prerokovala tiež materiál Správa o finančnej stabilite za 1. polrok 2007. Vyplýva z neho, že v 1. polroku 2007 pretrvávali priaznivé vnútorné podmienky pre finančnú stabilitu na Slovensku a zároveň sa prehlbovali riziká v externom prostredí. Tie prudko narástli v auguste 2007, keď zhoršujúca sa úverová disciplína na trhu s rizikovými hypotékami v USA preliala na trhy prenosu kreditných rizík (trh s cennými papiermi krytými úvermi). Následne neistota medzi účastníkmi trhu viedla k obmedzeniu voľnej likvidity na peňažných trhoch vyspelých krajín. Finančný systém SR nebol touto udalosťou priamo významne dotknutý.
"Takisto nepriame negatívne efekty (cez pokles výkonnosti globálnej ekonomiky) na domácu finančnú stabilitu hodnotíme ako relatívne slabé. Z pohľadu vnútorných faktorov pre finančnú stabilitu treba zvýšenú pozornosť venovať kreditným rizikám, súvisiacim so zmierňovaním úverových štandardov, úverovaním malých a stredných podnikov a nízkopríjmových domácností," informovala TASR hovorkyňa NBS Jana Kováčová.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 03:28