StoryEditor

Živnostníkov čakajú nižšie poplatky a menej vybavovačiek

27.09.2007, 12:22
Ministerstvo vnútra SR ocenilo korektnú spoluprácu so SŽK. Podarilo sa dosiahnuť dohodu, ktorá bude v prospech podnikateľov. Aj živnostníci si zákon pochvaľujú.

Nový živnostenský zákon odstraňuje zbytočné papierovačky a prináša aj nižšie poplatky pri nahlasovaní živnosti. Ako hovorí Ján Dutko, riaditeľ odboru živnostenského podnikania na Ministerstve vnútra SR, napomôcť by v tom malo zriadenie jednotných kontaktných miest. "Začínajúci podnikateľ si tam bude môcť vybaviť všetky administratívne činnosti, ako je daňové priznanie, alebo povinné zdravotné poistenie," hovorí Dutko. Kontaktné miesta bude možné nájsť vo všetkých súčastných obvodných úradov, ktorých je podľa Dutka 50. Zahraničné osoby si môžu vybaviť živnosť na krajských úradoch.

Ľuďom, ktorí si chceli založiť živnosť, často robila problém chýbajúca prax. Dutko vysvetľuje, že "v prípade remeselných živností, už nebude potrebná odborná spôsobilosť." Nový zákon, okrem iného prinesie aj nižšie poplatky pri nahlasovaní živnosti. Kým v minulosti ste za voľnú živosť potrebovali tisíckorunový kolok, podľa nového zákona vám stačí kolok za stovku. Taktiež sa znížila aj cena za koncesovanú živnosť, z dvetisíc korún na polovicu.

Novinkou je aj to, že na každom živnostenskom liste, bude uvedený len jeden predmet činnosti. Podľa Dutka je to potrebné hlavne preto, lebo ľudia si často nahlasovali veľa živností, ktoré navzájom nesúviseli a to vyznievalo nedôveryhodne.

Kontaktné miesta by pritom v budúcnosti mali ponúkať aj iné služby. "Nie je to naša konečná činnosť. Ak toto zvládneme, po vyhodnotení sa budeme snažiť rozšíriť ich služby," hovorí Dutko. Podľa Roberta Schmidta, člena predstavenstva Slovenskej živnostenskej komory, je dôležitou zmenou aj to, že živnostník už nebude musieť sám požiadať o výpis z registra trestov. Urobí to zaňho kontaktný úrad. "Živnostenské úrady budú v úzkom kontakte s Generálnou prokuratúrou SR, zdravotnými poisťovňami, ako aj daňovými úradmi," vysvetľuje Schmidt. Dodáva, že SŽK chce podporovať začínajúcich živnostníkov. "Nechceme, aby sa jednotlivé živnosti brali ako konkurencia. Preto chceme byť vo všetkých okresoch, aby sme boli k členom čo najbližšie.," hovorí Schmidt.

Dutka hodnotil živnostenský zákon pozitívne. Ako hovorí, "Ministerstvo vnútra SR oceňuje korektnú spoluprácu so SŽK. Podarilo sa nám dosiahnuť dohodu, ktorá bude v prospech podnikateľov, čo je naším spoločným cieľom."

Počet živnostníkov pritom každoročne narastá. Podľa Schmidta, bolo ku koncu júna nahlásených asi 560 tisíc podnikateľských subjektov s platným živnostenským oprávnením. Z nich, iba menej ako štvrtinu tvorili právnické osoby. Ako dodáva, "pribudlo asi 40 tisíc nových živností, čo predstavuje nárast o 9 až 10 percent."

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 16:11