StoryEditor

Exminister Simon oživil kauzu tabak

17.01.2008, 23:00

Ak sa zistí, že Poľnohospodárska platobná agentúra, ktorá ročne poskytuje agrárnym firmám z eurofondov a zo štátneho rozpočtu miliardy korún, robí pri ich vyplácaní chyby, môže prísť o akreditáciu. To by však poľnohospodárom skomplikovalo ekonomickú situáciu. Agentúra bola totiž "politicky využitá" -- tvrdí exminister pôdohospodárstva a poslanec za SMK Zsolt Simon. Malo sa tak stať v období, keď rezortu šéfoval Miroslav Jureňa (ĽS-HZDS). Simon argumentuje podľa neho neoprávneným vyplatením 4,4 milióna korún na podporu pestovania tabaku spoločnosti Agrocontract Mikuláš, blízkej poslancovi Smeru-SD Mariánovi Záhumenskému. Táto spoločnosť kúpila od Agrodružstva Rišňovce kvótu na takmer 66 ton tabaku, čím získala aj právo na dotácie.
Akreditáciu na vyplácanie podpôr má platobná agentúra od Európskej únie. Bez nej by nemohla preberať žiadosti na platby, kontrolovať ich, vyhodnocovať, schvaľovať a napokon ani vyplácať európske peniaze.
Dve zmluvy?
"Ku kúpe kvóty došlo dvoma zmluvami, ale s rozdielnym dátumom podpisu," upozorňuje Simon. Zmluvu o jej predaji s dátumom 30. december 2005 považuje Záhumenský za pravú. O druhej, s dátumom 31. január 2006, však nič nevie. Pritom práve tento dokument predložila platobná agentúra Okresnému súdu v Rimavskej Sobote. Súd totiž rieši žalobu Záhumenského na Simona za výroky v kauze dotácií na tabak. Simon ho ešte ako štátneho tajomníka rezortu pôdohospodárstva obvinil z prispôsobenia podmienok na získanie dotácií, z čoho mal profitovať práve Agrocontract Mikuláš. Záhumenský to síce odmietol, ale potom z funkcie odstúpil.
Ktorá je pravá?
"Zmluva z 31. januára 2006, ktorú predložila platobná agentúra súdu, nezakladá nárok na vyplatenie peňazí," tvrdí Simon. A v tom vidí jedno z hlavných pochybení. Druhú zmluvu agentúra súdu nepredložila, hoci práve podľa nej by Agrocontract mohol dotácie na tabak získať. V roku 2005 došlo totiž k zmene dotačnej politiky únie vo vzťahu ku kvótam tabaku. Kvótovanie bolo zrušené od prvého januára 2006. "Je to snaha pána Simona ovplyvňovať cez médiá rozhodovanie súdu v spore o ochranu osobnosti," bráni sa Záhumenský. Od exministra žiada päť miliónov korún a ospravedlnenie. Prvé pojednávanie bolo už vlani. Ďalšie, na ktorom by mali byť predložené nové dôkazy, je naplánované na 22. januára.
Záhumenský spochybňuje zmluvu z 31. januára 2006, lebo podpis, ktorý je pri pečiatke Agrocontractu, nepozná. Podľa neho nepatrí predsedovi predstavenstva firmy Júliusovi Kurčíkovi ani inému členovi predstavenstva. "Som presvedčený, že na pojednávaní sa jasne dokáže, ktorá zmluva platí. Súdu som navrhol, aby pozval všetkých účastníkov konania týkajúceho sa zmluvy, aby potvrdili, ktorá z nich je pravá," povedal Záhumenský. Pripúšťa, že zmluva z januára 2006 je podvrh.
Zatiaľ len "doma"
Simon však spochybňuje aj zmluvu z decembra 2005, pretože za Agrocontract ju podpísal len šéf firmy Kurčík. Vo výpise z obchodného registra sa totiž hovorí, že za spoločnosť koná predseda predstavenstva spolu s jedným jeho členom. Druhý podpis za Agrocontract však v zmluve nie je. S Kurčíkom sa HN včera nepodarilo spojiť.
Na obvinenia Simona ministerstvo pôdohospodárstva včera reagovalo len stručne. "Ministerka Zdenka Kramplová (ĽS-HZDS) sa situáciou bude zaoberať a skutočnosti, o ktorých hovorí poslanec Simon, preverí," informovala HN hovorkyňa rezortu Katarína Belická. Simon chce celú záležitosť riešiť "doma." Zatiaľ nie prostredníctvom Bruselu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 05:50