StoryEditor

Za energie si trochu priplatíme

01.01.2008, 23:00
Rok 2008 nám prinesie aj o niečo vyššie sumy na účtoch za energie. Aj keď domácnostiam v závislosti od výšky spotreby ceny elektriny či plynu môžu o pár korún klesnúť, za kúrenie si naopak môžu priplatiť.

Predstaviteľom štátu sa už druhý rok podarilo udržať ceny energií pre domácnosti prakticky na rovnakej úrovni. Viac si však môžeme priplatiť v obchodoch. Ceny pre podnikateľov totiž nie sú chránené a stúpajú podľa trhového vývoja v regióne.
Ceny plynu na tej istej úrovni, zdraženie elektriny o 2,86 percenta, voda drahšia o 5,42 percenta a teplo zvýšené o pol až desať percent. Tak by malo vyzerať zdražovanie energií pre domácnosti od začiatku tohto roka.
V reáli nepôjde o vysoké zdraženie, pri vode to pre priemernú domácnosť bude napríklad znamenať osem korún mesačne. Domácnosti za to vďačia tlaku vlády na energomonopoly. Kým v Česku ceny elektriny vzrastú o desať percent, u nás je oveľa miernejšie zdraženie spôsobené 800-miliónovým príspevkom Slovenských elektrární. Domácnosti tak už druhý rok za sebou budú mať prakticky rovnaké ceny energií. Samozrejme, výška konkrétnych účtov závisí od spotreby, zvolenej tarify a dodávateľa. Niektorým môžu poplatky výraznejšie vzrásť, iným odberateľom aj klesnú.
Elektrinu zachránil príspevok
Cena vyrobenej elektriny v celej Európe už niekoľko rokov rastie. Len v priebehu tohto roka zdražela veľkoobchodná elektrina približne o štvrtinu. Keďže do konečných cien vstupuje dvojpätinovým podielom, bez zásahu vlády a príspevku elektrární by to znamenalo približne osempercentné zdraženie.
To nakoniec v priemere nepresiahne tri percentá, zdražovanie však nebude konštatné. "Závisí to od obchodnej politiky jednotlivých distribučných spoločností," povedal predseda Rady pre reguláciu Jozef Holjenčík v rozhovore pre HN. Zmena konečných cien sa bude líšiť podľa zvolenej odberateľskej tarify a od dodávateľa služieb. Najviac si priplatia Stredoslováci, ktorí majú priamovýhrevné elektrické vykurovanie - to pôjde hore približne o 15 percent. Mesačne to niektoré rodiny môže vyjsť až na tisíc korún. Podobné zdraženie môžu očakávať aj odberatelia na západe.
Naopak, o pár korún menej zaplatia na západe a v strede krajiny domácnosti, ktoré elektrinu používajú len na svietenie a bežné spotrebiče ako televízor či chladnička.
Najlepšie sú na tom tí, ktorí kúria akumulačnými kachľami využívajúcimi hlavne lacnejšiu nočnú elektrinu či používatelia ekologických foriem vykurovania, akými sú tepelné čerpadlá. Distribučné spoločnosti pre nich pripravili špeciálne tarify.
Plyn sa mení len minimálne
Ľudia, ktorí kúria plynom, majú dôvod na radosť. Od nového roka sa im už druhýkrát za sebou ceny nezvýšia, a to aj napriek tomu, že ceny ropy na svetových trhoch sú takmer dvojnásobne vyššie ako vlani o takomto čase. Dôvodom je výhodný kurz dolára oproti korune, čo zlacňuje nákupy komodity od Rusov.
O pár korún viac si priplatia domácnosti, ktoré na plyne iba varia alebo ním ohrievajú vodu. Tí, ktorí plynom kúria a spotrebujú ho viac, zase pocítia mierne zlacnenie. "Tieto úpravy zohľadňujú objektívnejšiu alokáciu nákladov medzi jednotlivými odberateľmi," vysvetlila hovorkyňa SPP Dana Kršáková.
Zmenou pre ľudí bude hlavne to, že od nového roka im faktúry už nebudú chodiť v kubických metroch, ale kilowatthodinách. Môže to byť trochu neprehľadné, keďže plynomery budú stále rátať spotrebu v kubíkoch, teda rovnako ako doteraz. Pre obyvateľov však bude jednoduchšie porovnávať si spotrebu plynu s elektrinou. Jeden kubík má energetickú hodnotu asi desať až jedenásť kilowatthodín, podľa kvality zdroja a nadmorskej výšky.
O teple sa ešte rokuje
Regulačný úrad už avizoval, že ceny tepla od veľkých teplární sa na tento rok zdvihnú v priemere len o 0,4 percenta. Zástupcovia veľkých teplární však hovoria o výrazne vyššom zdražení - desať percent. Pre priemernú domácnosť by to znamenalo o 150 až 200 korún mesačne viac.
Do ceny za kúrenie totiž asi 70 percentami vstupuje hodnota paliva, ktoré regulačný úrad nereguluje a jeho cena závisí od dohody teplární a ich dodávateľov. V našich podmienkach sa najčastejšie kúri plynom. Práve cenu zaň nám chce ruský Gazprom zvýšiť, čo Slovenský plynárenský priemysel premietol do veľkoodberateľských cien.
Regulačný úrad, ktorý nesúhlasí s takýmto výrazným zdražením, preto inicioval pred Vianocami začiatok rokovaní medzi teplármi a plynármi. "Cieľom týchto rokovaní je práve eliminovať cenový návrh na ceny zemného plynu, ktorý predložilo SPP výrobcom tepla na rok 2008 a nájsť kompromisné riešenie pre občanov," povedal predseda Slovenského zväzu výrobcov tepla Miroslav Obšivaný. Výsledky, a teda aj konečné ceny, by mali byť známe až prvý januárový týždeň.
Voda zdražie o pár korún
Ceny vodného a stočného sa zvýšia od januára v priemere o 5,42 percenta. Pre priemernú domácnosť to bude znamenať mesačne asi o osem korún viac ako tento rok. Účty však domácnostiam môžu aj klesnúť, pretože spotreba vody je na Slovensku čoraz nižšia. Vlani napríklad minula priemerná rodina denne o päť litrov vody menej ako rok predtým.
Zvýšenie cien schválil regulačný úrad kvôli zabezpečeniu potrebných investícií vodární, aby kvalita vody postupne neklesala. Cenové hladiny sa tak prakticky vracajú na úroveň spred roka, keď sa voda práve o päť percent zlacňovala.
Podnikatelia si priplatia
Kým ceny energií pre domácnosti vzrastú len minimálne, elektrina aj plyn pôjdu nahor oveľa výraznejšie. Opakuje sa tak história z minulého roka.
Plyn by mal pre podnikateľov zdražieť minimálne o štyri percentá a elektrina podľa jednotlivých taríf v priemere o šesť až desať percent. Keďže najmä pri elektrine existuje veľké množstvo sadzieb, ktoré nepôjdu nahor rovnako, môžu sa podnikatelia v niektorých prípadoch pripraviť aj na výraznejšie zdražovanie.
"Medziročný nárast cien v jednotlivých sadzbách je diferencovaný podľa charakteru odberu. Pre odberateľov v niektorých sadzbách bude nárast cien nižší ako priemer asi šesť percent a pre niektorých vyšší," hovorí Radoslava Gbelská zo Stredoslovenskej energetiky.
Podnikatelia majú na papieri už niekoľko rokov možnosť zmierniť dosahy cien zmenou dodávateľa energií. Toto riešenie však reálne prichádza do úvahy len pre firmy s veľkou spotrebou.
Zdražie aj plyn, v dôsledku spomínanej požiadavky ruského dodávateľa. "SPP v súčasnosti zakomponúva minimálny očakávaný nárast v priemere asi štyri percentá do vzorcov v kontraktoch pre všetkých zákazníkov mimo domácností," povedal Kršáková.
Zvýšenie cien energií pre podnikateľov bude znamenať zníženie ich marží, môžu ho však pocítiť aj spotrebitelia v cenách tovarov a služieb. Týka sa to hlavne odvetví, kde poplatky za energiu tvoria významný podiel na celkových nákladoch. "Myslím si, že konkurencia, najmä na trhu potravín, a diskusie o hľadaní rezerv v obchodných reťazcoch, udržia ceny aj po novom roku na súčasných úrovniach. Časom sa to však môže prejaviť v hodnote produktov," hovorí Ľubomír Drahovský z prieskumnej agentúry Terno.

Ako zdražejú energie:
Ceny energií 2008
Plyn 0 %
Elektrina 2,86 %
Teplo 0,4 %
Voda 5,42 %
Zdroj: Rozhodnutia ÚRSO pre domácnosti


 
Pre zväčšenie kliknite na obrázok

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 00:32