StoryEditor

Nemôžeme parazitovať

24.07.2007, 00:00
Autor:
(mk)(mk)

Členovia európskej únie by mali zjednotiť svoje daňové sadzby. Je to váš názor alebo stanovisko strany Smer?
-- Je to môj osobný názor. Keď chce byť Európa konkurencieschopná, neviem si predstaviť dumpingové dane. Bude potrebné k tomu pristúpiť. Prikláňam sa k názoru eurokomisára (pre dane a colnú úniu, pozn. red.) László Kovácsa, ktorý o potrebe harmonizácie daní hovorí už dávnejšie. Na straníckej pôde sme zatiaľ túto otázku neotvárali.
Systém zatiaľ pre nás funguje dobre. Je potrebné ho meniť?
-- Nesúhlasím s tým, aby niektorí členovia parazitovali na systéme. Krajiny s nižším daňovým zaťažením rafinovane rátajú, že únia sa im poskladá na odstraňovanie regionálnych disparít. Čo budeme robiť po roku 2013, keď systém financovania zo zdrojov únie už nemusí byť pre nás taký výhodný?
Nie je to proti záujmom Slovenska, ktoré dnes ťaží zo sadzby dane výhodnej pre zahraničných investorov?
-- Nikto nehovorí, že sa tak musí stať zo dňa na deň, ale treba o tom diskutovať. Ani konečné číslo nie je známe, pokojne to môže byť aj súčasných 19 percent. Ale nie je všetko len o daniach. Keby naši podnikatelia platili 25 percent, mohlo by ísť viac peňazí na odstraňovanie regionálnych rozdielov u nás. Pri zvyšujúcich sa daniach sa otvorí priestor na zníženie odvodovej zaťaženosti obyvateľov. Vo vláde sa pripravuje materiál na zníženie administratívy pri zakladaní podnikania. To bude pre podnikateľov omnoho väčšia pomoc.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 11:57