StoryEditor

Janušek nechce stiahnuť návrh o strategických stavbách

21.08.2007, 14:47
Autor:
SITASITA

Minister výstavby a regionálneho rozvoja SR Marian Janušek nechce v žiadnom prípade stiahnuť z najbližšieho rokovania vlády návrh zákona o niektorých opatreniach týkajúcich sa prípravy strategických stavieb. Reagoval tak v utorok na hromadnú pripomienku a výzvu štyroch mimovládnych organizácií, požadujúcich stiahnutie uvedeného návrhu zákona a jeho predloženie na riadne pripomienkové konanie. O návrhu zákona, ktorý v záujme urýchlenia výstavby diaľnic a iných stavieb strategického významu počíta s vyvlastňovaním nehnuteľností za odplatu, by mala vláda rokovať v stretu tohto týždňa. Podľa prezidenta SR Ivana Gašparoviča, ktorý sa stretol s Janušekom, pri strategických stavbách musí mať verejný záujem vždy prednosť, ale pri rešpektovaní aj záujmu občana a vlastníka pozemku.
"Ide o návrh zákona, ktorý by mal pomôcť pri riešení majetkovo-právnych problémov súvisiacich s prípravou a realizáciou strategických stavieb. Dostali sme to za úlohu na základe uznesenia vlády z októbra minulého roka," povedal M. Janušek. Podľa tohto uznesenia vlády vznikla komisia z viacerých ministerstiev a vypracovaný návrh predmetného zákona bol na medzirezortnom pripomienkovom konaní. Janušek tvrdí, že nič nebolo porušené. "Na ministerstvo sme zatiaľ nedostali žiadnu oficiálnu požiadavku," povedal minister výstavby na adresu hromadnej pripomienky Iniciatívy za spravodlivé vyvlastňovanie, Občianskej konzervatívnej strany, Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika a INESS - Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz. Ako Janušek poznamenal, od aktivistov mimovládnych organizácií dostal elektronickou poštou okolo 50 pripomienok.
Prezident I. Gašparovič po stretnutí s Janušekom v tejto súvislosti uviedol, že otázka verejného záujmu niekedy môže byť na hranici ústavy v tom ktorom štáte alebo princípov občianskych práv. "Verejný záujem má vždy prednosť s tým, že pri rozhodnutí sa musí do úvahy brať aj záujem občana, prípadne vlastníka pozemku," myslí si hlava štátu. Podľa prezidenta je to otázka prístupu vlády a tých, ktorí sú zodpovední ako nahradiť občanovi majetok, ak by sa nedohodli podľa jeho predstáv.
Janušek podotkol, že na návrhu zákona pracovalo veľa právnikov a pripomienky, o ktorých vedel, im dal na posúdenie. Minister nechce tento proces zdržiavať a mal by sa urýchliť. "Vychádzali sme napríklad z francúzskeho, nemeckého a slovinského modelu," dodal minister s tým, že verejný záujem by mal byť nadradený. Podľa Janušeka vyvlastňovanie by prišlo na rad až na koniec vysporiadania, keď vlastník dostane za svoju nehnuteľnosť cenu na základe znaleckého posudku.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 03:30