StoryEditor

ECB zvýši úrokové sadzby v prípade ďalšieho nárastu inflácie

28.12.2007, 15:19
Autor:
TASRTASR

Európska centrálna banka (ECB) nebude váhať so zvyšovaním úrokových sadzieb, aby zabránila výraznejšiemu zrýchleniu inflácie. V dnes zverejnenom interview to povedal člen Výkonnej rady ECB Jürgen Stark.
Stark poprel, že banka čelí dileme, či má potlačiť inflačné tlaky alebo podporiť konjunktúru, ktorú utlmili turbulencie na finančných trhoch. Dodal, že hlavnou úlohou ECB je zabezpečenie cenovej stability. "Takže je jasné, že nebudeme váhať a budeme konať predtým, než sa dostavia sekundárne efekty," uviedol Stark pre nemecký finančný denník Börsen-Zeitung. Týmto spôsobom naznačil, že ECB nepočíta v najbližšom čase so znižovaním úrokových sadzieb.
ECB ako jediná z dôležitých centrálnych bánk v Európe a Severnej Amerike nepristúpila k zníženiu úrokových sadzieb po turbulenciách na finančných trhoch, ktoré spôsobila hypotekárna kríza v USA. Hlavná úroková sadzba v eurozóne zostala na 4 %.
Podľa Starka bude trvať niekoľko "mesiacov alebo kvartálov", kým sa trhy úplne upokoja. Dodal, že nová rovnováha je možná iba potom, keď banky zverejnia všetky straty v súvislosti s rizikovými investíciami.
Aj napriek tomu, že ECB sa sústredí na potláčanie inflačných tlakov, miera zvyšovania spotrebiteľských cien v eurozóne dosiahla v novembri 6,5-ročné maximum, a to 3,1 %. Stark tvrdí, že počas roka 2008 začne inflácia klesať smerom k 2-% úrovni, po ktorú ECB garantuje cenovú stabilitu. Dodal, že hlavným rizikom ohrozujúcim takýto scenár je rast cien komodít.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 00:36