StoryEditor

Generálna prokuratúra nemôže ísť kvôli privatizácii SPP s podnetom na súd

06.02.2008, 14:56
Autor:
SITASITA
Generálny prokurátor Dobroslav Trnka dnes na adresu uznesenia parlamentu k správe o privatizácii SPP povedal, že "prokurátor zo zákona nemôže zaujímať žiadne stanoviská, môže len v niečom konať."

Ako ďalej informoval, prokuratúra už v tejto veci koná tri týždne. Keďže sú už v tomto prípade všetky zákonné lehoty premlčané, prokuratúra nemôže ísť na súd so žiadnym podnetom ani žalobou či prostriedkom.

Pokiaľ ide o výzvu parlamentu na zverejnenie zmlúv a dokumentov o privatizácii SPP, prokuratúra podľa Trnku nemôže rozhodovať o zverejnení zmlúv iného rezortu. "Faktom je, že tie zmluvy máme vyžiadané už dva týždne z ministerstva hospodárstva a doposiaľ sme zmluvy neobdržali. Je to otázka dvoch až troch týždňov," dodal prokurátor.

Ako Trnka ďalej uviedol, správu o SPP rozdelil na dve časti. Jedna časť má trestnoprávny charakter a zaoberá sa ňou špeciálny prokurátor. Ten komunikuje s ministerstvom hospodárstva a vyžaduje materiály, ako aj všetky ostatné písomnosti, ktoré mu môžu slúžiť na to, aby vykonal úkony v rámci trestného konania smerujúce k tomu, aby skonštatoval, či bol spáchaný trestný čin. Druhou časťou správy o rozdieloch pri kurzovom vyrovnaní a výbere privatizačného poradcu sa zaoberá netrestný odbor prokuratúry.

"Akýmkoľvek spôsobom bolo uznesenie Národnej rady prijaté, pre prokuratúru nemá deklaratórny charakter, ale len konštitutívny. Deklaruje len to, čo my už tri týždne robíme," zdôraznil Trnka.
Parlament v utorok tohto týždňa prijatom uznesení konštatoval porušenie zákona o podmienkach prevodu majetku štátu na iné osoby v znení neskorších predpisov, spočívajúce v strate možnosti uplatnenia práv väčšinového akcionára SPP, ako i porušenie zákona o verejnom obstarávaní pri výbere privatizačného poradcu a uzatvorení mandátnej zmluvy.

Vláda by mala zverejniť všetky zmluvy uzatvorené v mene Slovenskej republiky v rámci privatizácie SPP. Parlament ďalej konštatoval, že cena za 49 % akcií SPP vo výške 2,7 mld. USD bola podstatne podhodnotená. Parlament schválením uznesenia požiadal generálneho prokurátora prešetriť proces privatizácie SPP a výber privatizačného poradcu ako aj predsedu Najvyššieho kontrolného úradu SR vykonať kontrolu hospodárenia s finančnými prostriedkami a majetkom štátu a Fondu národného majetku SR v procese privatizácie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 10:02