StoryEditor

Kríza a my: Druhý pilier zažil dvojnásobný prievan

28.12.2008, 23:00

Z dvanástich mesiacov roka 2008 bol druhý pilier zatvorený iba štyri a pol mesiaca. Najskôr ho vláda otvorila od januára do júna a takmer vzápätí od 15. novembra. Tentoraz na dlhšie, na sedem a pol mesiaca.
Nevýhodný?
Vláda Roberta Fica sa od svojho nástupu k moci netajila kritickým postojom k druhému pilieru. Preto umožnila sporiteľom, aby sa počas prvých šiestich mesiacov roka 2008 rozhodli, či v systéme dôchodkového sporenia zostanú, alebo sa vrátia späť do Sociálnej poisťovne. Urobiť tak mali najmä tí, pre ktorých je druhý pilier nevýhodný. Na druhej strane, tí čo chceli, mohli do systému vstúpiť. Zároveň mohli toto obdobie využiť záujemcovia o vstup do systému dôchodkového sporenia.
Vtedajší generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne Ivan Bernátek síce v polovici januára tvrdil, že debata nie je o tom, či je výhodnejší prvý alebo druhý pilier základného dôchodkového systému, ale o tom, aby v druhom pilieri boli občania, ktorí majú šancu si v tomto systéme nasporiť. Neskoršie už Bernátek tvrdil, že druhý pilier je nevýhodný pre väčšinu sporiteľov. Začiatkom februára sa aj premiér Robert Fico v parlamente vyjadril, pre ktoré príjmové skupiny obyvateľstva sa oplatí šetriť si v druhom pilieri. "Bez akéhokoľvek zaváhania si dovolím skonštatovať, že vstup do druhého piliera je výhodný len pre sporiteľa, ktorý zarába minimálne 29-tisíc až 30-tisíc korún
Za šesť mesiacov, počas ktorých bol druhý pilier otvorený, z neho odišlo vyše 106-tisíc sporiteľov. Do Sociálnej poisťovne zo svojich osobných dôchodkových účtov priniesli štyri miliardy korún.
Ochrana pred krízou
Globálna finančná kríza bola dôvod, prečo vláda na jeseň rozhodla, že pilier otvorí ešte raz. Dôvodom už bola finančná kríza a fakt, že peniaze najmä v rizikovejších fondoch medziročne prerábali. "Tento produkt považujeme stále za najohrozenejší v súčasnej situácii,“ vyhlásil Fico.
Rozpočet Sociálnej poisťovne na rok 2009 pritom dopredu počítal s tým, že zo systému vystúpi 150-tisíc sporiteľov a do poisťovne tak pritečie sedem miliárd korún. Podľa premiéra, ale aj ministra financií Jána Počiatka by toto číslo mohlo byť aj oveľa vyššie. "Ak by sme chceli, tak z druhého piliera vystúpi 800-tisíc až milión sporiteľov,“ povedal Fico. Počiatek zas vyhlásil, že v systéme sa nachádza skupina ľudí, ktorej hrozí, že si na svoj dôchodok dostatočne nenasporí. So situáciou, že z kapitalizačného piliera vystúpi menej ľudí, sa nepočíta.
Diskusia sa opakovala
Argumenty, ktoré sa používali už počas prvého otvorenia systému, sa zopakovali. Premiér znovu povedal, že druhý dôchodkový pilier je nevýhodný pre starších ľudí a pre tých, ktorí majú nízke príjmy. "My si myslíme, že sú to minimálne všetci nad 45 rokov,“ spresnil. Predseda Asociácie dôchodkových správcovských spoločností Peter Socha potvrdil, že systém sa niektorým vekovým kategóriám neoplatí, podľa neho to však nie sú všetci nad 45 rokov.
Názory dôchodkových spoločností a vlády sa však líšia aj v iných veciach. Zatiaľ čo Fico hovorí o nízkopríjmových skupinách ľudí, ktorí nemajú v systéme čo hľadať, podľa Sochu na výške platu nezáleží. "Výška mzdy nie je rozhodujúcim kritériom výhodnosti druhého piliera. Či ten dôchodok bude vyšší, alebo nižší v porovnaní s tým, ak by bol len v prvom pilieri, sa nedá hodnotiť po jednom alebo dvoch rokoch. My hovoríme, že našou snahou je, aby bol dôchodok vyšší,“ povedal Socha. Pripomenul, že obidva piliere sú zásluhové. "Nerozumiem, prečo sa stále vyťahuje argument, že nízke mzdy sú pre druhý pilier nevýhodné. Veď do prvého piliera ľudia odvádzajú toľko, koľko do druhého. Takže tieto príjmové skupiny by mali nízky dôchodok nielen v druhom, ale aj v prvom pilieri,“ dodal.
Riešenie: štvrtý fond
Odpoveďou na finančnú krízu by mal byť štvrtý, štátom garantovaný dôchodkový fond, ktorý by sa pridal k už existujúcim trom - rastovému, vyváženému a konzervatívnemu. Minister Počiatek tvrdil, že nie je vôľa zo strany súkromných dôchodkových spoločností, aby sa niečo také vytvorilo. "Spýtajte sa DSS-iek, či sú za garantovaný fond. Či sú ochotné garantovať aspoň tie peniaze, čo sporiteľ do systému vloží,“ vyhlásil. Dôchodkové spoločnosti reagovali, že na konkrétnu odpoveď potrebujú detaily. "Táto téma tu už bola pred rokom. Keď budeme vedieť viac, tak sa k tomu určite vyjadríme,“ reagoval Socha. Podľa neho sa spoločnosti v minulosti vyjadrili, že úlohu garantovaného tvorí v súčasnosti konzervatívny fond, ktorý neprerába a dokonca je v pluse. Konkrétnejšie kontúry štvrtého fondu však zatiaľ nie sú známe.
Podľa údajov Asociácie dôchodkových správcovských spoločností za obdobie od 1. januára do 12. decembra 2008 rastové fondy stratili 7,73 percenta a vyvážené 5,55 percenta. Konzervatívne fondy dosiahli od začiatku roka do 12. decembra výnos 2,56 percenta. Podľa odbornej poradkyne asociácie Ľubice Navrátilovej základnou stratégiou každého človeka pri dôchodkovom zabezpečení by malo byť rozloženie rizika medzi viaceré piliere. "Ak sa niekto domnieva, že prvý pilier je bez rizika, mýli sa,“ povedala.

Prognóza

Peter Socha, predseda Asociácie dôchodkových správcovských spoločností
Ja chcem veriť, že po tomto druhom otvorení druhého dôchodkového piliera sa už konečne všetci presvedčia, že je pre Slovensko potrebný. Dopady finančnej krízy budú pokračovať aj v budúcom roku, no osobne si myslím, že by nemal byť už zásadný problém dosiahnuť v penzijných fondoch kladné čísla. Určite však nepôjde o veľmi vysoké hodnoty. Aj keď súčasná vláda nechce a ani nebude robiť žiadne zásadné zmeny v štátnom priebežnom systéme, my vieme že o pár rokov sa tým opatreniam nevyhneme.

Prečítajte si aj:
Ivana Bernátka nahradil Dušan Muňko

Koncom augusta vystriedal Ivana Bernátka na poste generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne dovtedajší štátny tajomník ministerstva životného prostredia Dušan Muňko. Bernátek požiadal o uvoľnenie z funkcie k 1. augustu, no premiér Robert Fico už takmer dva mesiace predtým požiadal ministerku práce, sociálnych vecí a rodiny Vieru Tomanovú, aby ho z funkcie odvolala. "Je to najmä preto, že v tých oblastiach, kde mala zabrať Sociálna poisťovňa, zaberala pani ministerka a prebrala na seba často úlohy, ktoré patrili niekomu inému, a nie jej,“ zdôvodňoval Fico.

Celý článok >>
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 19:59