StoryEditor

Vodka nebude len z obilia

18.12.2007, 15:42
Ministri poľnohospodárstva Európskej únie schválili v pondelok večer zmenu pravidiel na výrobu vodky a ukončili tak niekoľkoročný spor medzi krajinami zo severu a z juhu Európy.

Podľa nových pravidiel, ktoré zároveň nahradia súčasné pochádzajúce ešte z roku 1989, sa vodka bude môcť vyrábať z destilátu získaného z akýchkoľvek surovín, no netradičná vodka ponesie patričné označenie na etikete. "Nápoj vyrábaný z inej suroviny ako sú zemiaky alebo obilie, bude mať na etikete upozornenie ...vyrobené z...," informovala na svoje stránke EUbusiness Európska únia. Tým sa odlíši od tradičnej vodky, ktorá bude na etikete označená iba "vodka" bez ďalších dodatkov.
Sever proti juhu -- vyhral juh
Ministri tak potvrdili júnové rozhodnutie Európskeho parlamentu, čím potešili najmä producentov vodky z Nemecka, Francúzska, Írska alebo Británie. Naopak, sklamaní sú podľa agentúry Reuters zástancovia tradičnej výroby tohto alkoholického nápoja, Švédi a Poliaci. Tí už päť rokov žiadali, aby sa vodka mohla vyrábať iba zo zemiakov alebo z obilnín. Okrem Poliakov najviac tradičné definovanie vodky presadzovali Švédi, najmä ich výrobca alkoholických nápojov Vin & Sprit, ktorý je aj producentom vodky Absolut. Práve ministri Poľska a Švédska hlasovali proti voľnejšej definícii vodky, ďalší zo zástancov tradičnej výroby, Litva, sa zdržal hlasovania. Pôvodne ich podporovali aj Fínsko, Lotyšsko, Estónsko a Dánsko, no tí nakoniec ustúpili.
Tzv. tradicionalistické štáty alebo severský pás, sa na produkcii vodky vo svete podieľajú 70 percentami a spotrebou 65 percentami. Tradičnú výrobu obhajovali tým, že aj vodka by mala byť chránená tak ako rum. Za tento nápoj je považovaný len taký, ktorý je vyrobený z cukrovej trstiny.
Sklamanie pre Poľsko
Naopak, veľké európske štáty úzku definíciu odmietali, pretože ich firmy by sa potom len ťažko presadzovali na lukratívnom trhu, ktorého celosvetová hodnota je okolo 12 miliárd dolárov (vyše 8,3 miliardy eur, približne 280 miliárd Sk). Ide najmä o firmy ako Diageo. Britská spoločnosť je najväčším výrobcom liehovín na svete a okrem svetoznámej vodky Smirnoff vyrábanej tradičnou metódou z obilia produkuje aj vodku Ciroc z hrozna. Ako informovala agentúra Bloomberg, svoj nápoj vyrábaný špeciálne z francúzskeho hrozna začala dodávať na trh v roku 2003 a práve tento krok vyvolal spor medzi tradicionalistami a stúpencami aj iných prísad vodky. Briti však odpor Poliakov či Škandinávcov považovali iba za ochranárske opatrenia.
Nepriamo tento fakt potvrdili aj sami Poliaci, keď Warsaw Business Journal už skôr upozornil, že súhlas s voľnou definíciou vodky bude Poľsko stáť každoročne stovky miliónov eur.
Našu vodku to neovplyvní
Slovenskom rozhodnutie v Európskej únii v každom prípade neotrasie. Ako pre HN povedal prezident Združenia výrobcov liehu a liehovín Ján Király, rozhodnutie ovplyvní hlavne veľkých exportérov, no naša vodka sa predáva takmer výhradne na domácom trhu. "Niečo síce putuje do Česka, to je však minimum," povedal Király. Ako dodal, aj čo sa týka označovania, s tým by problémy byť nemali, slovenským konzumentom domáce produkty vyhovujú a dodatky na etikete by to nemali zmeniť. povedal Király.
Kauza vodka však nebola iba výhradne európskou záležitosťou, ako by sa bolo čakalo. Na rozhodnutie čakali aj Spojené štáty a Južná Afrika, ktoré tiež dodávajú vodku na svetový trh. Tieto krajiny ju však vyrábajú z cukrovej trstiny, takže sa tiež obávali prípadného víťazstva stúpencov tradičnej výroby vodky. Washington už stihol aj varovať obchodným sporom, ak by únia určila za vodku len nápoj vyrábaný výhradne zo zemiakov alebo obilnín. Na rozdiel od rumu, ktorý sa z cukrovej repy vyrábať nesmie, sa vodka, naopak, z cukrovej trstiny bude môcť vyrábať.

Niečo o vodke
- tradične sa vyrába z obilnín, zemiakov
- hodnota svetového trhu s vodkou dosahuje zhruba 8,3 miliardy eur
- Poliaci, Škandinávci a pobaltské štáty spolu kontrolujú na ňom asi 70 percent
- ročne sa vypije vo svete 4,5 miliardy litra, z toho približne polovicu vypijú Rusi
- v Európe sa vodky predá ročne za 1,5 až dve miliardy eur
- len Poliaci kontrolujú asi 40 percent z európskeho trhu

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 08:27