StoryEditor

Analytici: Pri hodnotení kritérií v SR bude otáznou iba udržateľnosť

04.01.2008, 16:19
Autor:
TASRTASR
Už na jar 2008 čaká Slovensko hodnotenie Európskej komisie (EK) a Európskej centrálnej banky (ECB), ktoré posúdia plnenie maastrichtských kritérií aj ich udržateľnosť do budúcnosti.

"V súčasnosti to vyzerá tak, že Slovensko by malo byť v plnení kritérií úspešné, čo znamená, že plánovaný termín prijatia jednotnej európskej meny, 1. január 2009, je veľmi reálny," uviedla pre TASR analytička Poštovej banky Eva Sárazová.
Podľa hlavného analytika UniCredit Bank Viliama Pätoprstého pravdepodobnosť prijatia eura na Slovensku v plánovanom termíne stále narastá a v súčasnosti sa pohybuje nad úrovňou 80 %. "Za prakticky jedinú neistotu považujeme hodnotenie udržateľnosti inflácie zo strany EK resp. ECB. Aj tu sa však domnievame, že dôjde k pozitívnemu hodnoteniu," konštatuje Pätoprstý.
Šance presvedčiť európske inštitúcie o udržateľnosti plnenia požadovaných kritérií zo strany Slovenska považuje za dobré aj hlavný ekonóm Slovenskej sporiteľne Juraj Barta. Pri posudzovaní udržateľnosti plnenia inflácie bude pritom podľa neho záležať na tom, či budú slovenskí vyjednávači za vládu a Národnú banku Slovenska (NBS) schopní presvedčiť predstaviteľov európskych inštitúcií, že nízky rast cien sme v SR nedosiahli netrhovými alebo jednorazovými opatreniami a že po vstupe do eurozóny nepríde k výraznému zrýchleniu inflácie.
S nominálnym plnením maastrichtských kritérií by však Slovensko podľa analytikov nemalo mať žiadny problém. Už dlhodobo sa plní kritérium dlhodobých úrokových sadzieb a verejného dlhu. Povinná dvojročná účasť v mechanizme výmenných kurzov ERM II uplynula koncom novembra 2007 bez toho, aby koruna vybočila zo stanoveného pásma +/- 15 % od stanovenej centrálnej parity.
Rozpočet verejných financií na rok 2007 aj schválené parametre na ďalšie roky spĺňajú podmienku maximálne 3-% podielu na hrubom domácom produkte (HDP). Momentálne sa pritom ešte čaká na definitívny výsledok za minulý rok. Maastrichtské inflačné kritérium začalo Slovensko prvýkrát plniť v auguste tohto roka a analytici očakávajú, že ho bude plniť aj v čase hodnotenia na jar tohto roka. "Očakávame, že ho bude plniť s viac ako polpercentnou rezervou, a to aj vplyvom posunu kriteriálnej hranici k vyšším úrovniam," predpokladá Sárazová.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:19