StoryEditor

Keď je klient banky pánom

25.10.2009, 23:00

Zhruba pred rokom bol bankový klient veľký pán. Banky sa predbiehali v lichôtkach na jeho adresu, vyzdvihovali jeho múdrosť a predvídavosť a vyzývali ho, aby si peniaze uložil práve u nich. Blížilo sa euro, takže aj priemerne inteligentný človek si zrátal dva a dva a pochopil, že než má chodiť na konci roka do preplnenej pobočky, výhodnejšie je uložiť si peniaze už skôr na účet. A keď bol ešte aj lepšie úročený, hoci i termínovaný... Takto skončilo v bankách dve a pol miliardy eur. Je to veru pekná kôpka peňazí. Dokonca aj pre banky, ktoré sa pohybujú vo vyšších "leveloch" ako my, obyčajní smrteľníci. A tak po roku sme opäť stredobodom ich záujmu. Termínované účty končia svoju "životnosť" a je tu otázka: Čo s peniazmi na nich? Reklama bánk sa nedá prehliadnuť. Už nám síce ako klientom nelichotia našou múdrosťou, toto kritérium sme zrejme splnili už pred rokom, teraz sa predháňajú v ponuke rôznych výhodných vkladových produktov.
A propos, výhodné produkty. Na tie spred roka zabudnite. Iste, aj teraz sú úročené okolo troch, štyroch či dokonca až piatich percent. No nie na jeden, zvyčajne na tri roky. Ale nerobme paniku. Aby banky aspoň trochu "odčinili" túto svoju šetrnosť, sú tolerantné a ponúkajú nevídané. Aj pri termínovanom vklade vám umožnia z času na čas načrieť do zásoby a z účtu si vybrať nejaké to euro bez poplatku, prípadne len za symbolický poplatok.
Dúfajme, že najbližšia veľká akcia nás nečaká, až keď sa skončí životnosť týchto účtov. Pocit, že si vás banka obchádza, je totiž celkom fajn. Aj keď za vaše vlastné peniaze.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 22:04