StoryEditor

Biznis vám naštartujú anjeli

Biznis na Slovensku dostanú do rúk anjeli. Mladí podnikatelia a začínajúce firmy budú mať možnosť, aby sa dostali pod "krídla" skúseného žraloka, ktorý má nos na dobrý biznis plán a zároveň aj peniaze, ktoré chce investovať.

Hospodárske noviny sa spolu s Národnou agentúrou pre rozvoj malého a stredného podnikania (NADSME) a Združením mladých podnikateľov rozhodli podporiť vznik Klubu podnikateľských anjelov Slovenska, ktorý má u nás podporovať rozbiehajúce sa projekty.

S kožou na trh
Podnikateľ, ktorý chce získať investora, sa najprv musí zaregistrovať na stránke Klubu podnikateľských anjelov Slovenska, k čomu priloží aj svoj do detailov vypracovaný biznis plán. Ten posúdia najskôr experti zo slovenského klubu anjelov. Súčasťou toho je aj osobné stretnutie a online konferencia. Úlohou expertov je vyselektovať asi 90 percent nepoužiteľných zámerov, zvyšných desať percent má následne šancu predstúpiť pred investorov, teda pred ich anjelov. V rámci zhruba dvadsaťminútovej prezentácie anjeli celý projekt konfrontujú otázkami, záujemca o investora preto musí podrobne vyargumentovať a dokázať, prečo je jeho projekt zaujímavý a odsúdený na úspech. Ak zámer zaujme niektorého z investorov, nasledujú individuálne rokovania a preverovanie podniku.

"Najviac ma desia tí podnikatelia, ktorí by sa mi chceli zavesiť na krk a čakali, ako im pomôžem. Ani jedna strana nesmie zostať pasívna, až potom to bude fungovať,“ povedal pri včerajšom predstavovaní vzniku Klubu podnikateľských anjelov Michael Rostock, ktorý pôsobí ako biznis anjel v Čechách.

Veľmi dôležité je, nielen podľa neho, aby si začínajúci podnikateľ uvedomil jednu vec, a to, že nesmie rozmýšľať nad tým, čo chce on, ale čo chce investor. Podľa štatistík investorov pri predstavovaných projektoch najviac odrádza nízka kvalita zámeru, ako aj samotného produktu, orientácia iba na jeden produkt, malý potenciálny trh, nedostatočná štruktúra nákladov a výnosov či nízke sebavedomie podnikateľa.

Motívom je zarobiť
V skutočnosti sú anjelmi zabehnutí manažéri, ktorí disponujú istým balíkom voľných financií a ten chcú napumpovať do projektu, ktorý ich zaujme. "Okrem kapitálu poskytuje podnikateľom svoje know-how a kontakty,“ dodáva Peter Pacek z NADSME.

Anjeli hľadajú unikátny nápad, reálny podnikateľský zámer a ich hlavným motívom je na investícií zarobiť. Investori v podporovanom podniku aktívne pôsobia, pri výbere pre neho zaujímavého projektu podľa štatistík nepreferujú žiaden sektor a investujú zväčša vo svojom regióne.

Biznis anjel "venuje“ projektu len toľko peňazí, koľko si môže dovoliť stratiť. Všeobecne však platí, že jednotlivé investície nepresahujú 25 percent celkového majetku anjela, v priemere to je od 25-tisíc do 250-tisíc eur. Konkrétnu výšku investície žiada samotný podnikateľ, výmenou za menšinový podiel vo firme. NADSME zdôrazňuje, že doposiaľ im záujem potvrdili asi dve desiatky investorov a ako Pacek dodáva, anjeli môžu neustále pribúdať, pretože mnohí svoju účasť v klube ešte zvažujú.

Anjelov majú všetci v Európe
Podľa vlaňajšieho Eurobarometra chce iba necelá tretina Slovákov začať podnikať, čo nás v tomto smere dostáva na chvost krajín Európskej únie. Hlavný dôvod? Nedostatok počiatočného kapitálu. Tento problém vo väčšine krajín riešia takzvaní business angels, po našom podnikateľskí anjeli. Doposiaľ sme boli s Estónskom jediná európska krajina, kde takáto podpora neexistovala. Ako projekt funguje, poznajú viacerí Slováci z jeho českého televízneho stvárnenia pod názvom Deň D.

01 - Modified: 2004-03-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vo Zvolene hrdinom dvojgólový Bartek 02 - Modified: 2004-03-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Neúspešná séria Trenčína 03 - Modified: 2004-03-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Špilár v pražskej Sparte s vidinou titulu 04 - Modified: 2004-03-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Budúci členovia majú vysoké deficity 05 - Modified: 2004-03-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Viac peňazí na priemyselné parky 06 - Modified: 2004-03-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Na získanie vplyvu existuje aj ďalšia cesta
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 10:43