StoryEditor

Matku Sporiteľne má vyšetriť FBI

29.10.2009, 23:00

Privatizáciu Slovenskej sporiteľne dostanú už v novembri na stôl americkí vyšetrovatelia. Plánujú sa na nich obrátiť dvaja bývalí zamestnanci Erste Bank, ktorá je matkou sporiteľne. Podľa nich totiž Erste Bank pri skupovaní bánk v strednej Európe, a teda aj pri kúpe Slovenskej sporiteľne, podplácala. Podozrenia podľa nich môžu siahať až do najvyšších kruhov. Prípad má už vyšetrovať aj americká FBI, ktorá HN včera na otázky neodpovedala. Erste Bank aj naša strana akékoľvek obvinenia odmietajú.

Kto je Slovenská sporiteľňa

  • má najdlhšiu tradíciu na Slovensku, siaha až do 19. storočia
  • 1990 získala univerzálnu bankovú licenciu
  • 1994 transformácia na akciovú spoločnosť pod menom Slovenská sporiteľňa
  • 2001 predaj majoritného balíka Erste bank, začlenenie do silnej finančnej skupiny Erste Bank der oesterreichischen Sparkassen AG
  • Slovenská sporiteľňa je dnes najväčšia komerčná banka na Slovensku, má 40-percentný podiel na trhu
  • má najväčší podiel vkladov na trhu
  • má najrozsiahlejšiu sieť vlastných obchodných miest
  • ako prvá získala licenciu na vydávanie a prijímanie všetkých druhov kariet spoločnosti VISA International
  • výška základného imania je 212 mil. eur

Podplatené rozširovanie
Bývalí zamestnanci Hans Leitner a Hans Peter Andahazy tvrdia, že Erste Bank si úplatkami zaisťovala akvizície v strednej a vo východnej Európe. Okrem Slovenska sa to malo diať aj v Česku a Rumunsku. Dokumenty skúmajú ich právnici a v najbližších týždňoch ich chcú predložiť americkému ministerstvu spravodlivosti. "To potom môže začať vlastné vyšetrovanie. Môže poslať svojich ľudí do Viedne, Bratislavy a všade, kde bude podozrenie,“ povedal Leitner. Na súdy v Rakúsku či na Slovensku sa neobrátili, pretože sú podľa nich veľmi kontrolované a "veľa vecí môže byť zamietnutých pod koberec“.

Podľa Leitnera mali byť do priameho alebo nepriameho podplácania zapletení úradníci, no nevylučuje ani vysokých politikov. Nechce však byť konkrétnejší, aby nedal protistrane šancu pripraviť sa na prípadný súdny proces. "Myslím si, že máme v rukáve ešte veľa prekvapení. Okrem toho sa nám po medializácii ohlásili ďalší ľudia s údajmi, ktorí roky nevedeli, čo s nimi, mali strach.“

Slováci spor neriešia
Slovenskú sporiteľňu sprivatizovala prvá vláda Mikuláša Dzurindu. "Nikdy počas priebehu ani po privatizácii nevznikli žiadne pochybnosti o transparentnosti privatizácie ako takej. Otázniky boli predovšetkým u neodbornej časti verejnosti, či sa banky mali predať, o cene, o spôsobe presunu takzvaných zlých úverov a podobne,“ povedala HN vtedajšia ministerka financií Brigita Schmögnerová.

Kritici vláde vtedy vyčítali napríklad to, že po predložení cenových ponúk súťaž neuzavrela, ale súťažiacich vyzvala k prepracovaniu ponúk. Chcela tak dosiahnuť vyššiu cenu. To sa jej aj podarilo. Oľga Reptová z M.E.S.A 10 to vtedy označila za netransparentné. Podľa nej sa totiž verejnosť v tom čase nedozvedela, aká bola predstava vlády o primeranej cene.

Slovenská polícia sa o tento prípad zatiaľ nezačala zaujímať a nekontaktovala ju ani FBI. "Úrad boja proti korupcii Prezídia Policajného zboru sa danou vecou nezaoberá,“ povedala hovorkyňa Andrea Polačiková.

Zbláznili sa
Pochybenia odmieta aj rakúska matka Slovenskej sporiteľne, Erste Bank. "Prípadný právny spor, ktorý je založený na desaťročnom novinovom článku, nám starosti nerobí,“ povedala Hana Cygonková z Erste Group Bank. Bývalí správcovia fondov Leitner a Andahazy podľa nej nemajú žiadne dôkazy a banku takýmto spôsobom vydierajú po tom, ako ich na jar prepustila za nedovolené obchodovanie so zlatým prachom z Konga a za nedovolené založenie spoločnosti v Londýne.

Leitner oponuje, že si chcú očistiť meno. Už samotné prepustenie bolo podľa neho protizákonné, založené na sfalšovaných dokumentoch od podvodníckej firmy. Obaja prepustení už kvôli tomu žalujú niektorých členov manažmentu dcérskej spoločnosti Sparinvest.

Ako to bolo
Rakúšania získali sporiteľňu v roku 2001, v čase, keď bol celý slovenský bankový sektor v troskách. Následkom zlého manažmentu mali naše finančné domy vysoký podiel nesplácaných úverov, ktoré musela Dzurindova vláda ešte pred spustením privatizácie prevziať. Dohromady tak štát prišiel v prepočte o 3,5 miliardy eur (105 miliárd korún).

Na druhej strane však z privatizácie Slovenskej sporiteľne získal späť v prepočte 613 miliónov (18,4 miliardy korún).

Prečítajte si aj:
Dôkazy okolo Erste Bank môžu viesť do vysokých kruhov

Rozhovor. Prepustený fond manažér Sparinvestu, dcérskej spoločnosti Erste Bank, Hans Leitner pre HN:

Máte dôkazy o údajnom podplácaní?
Všetko majú naši americkí advokáti. Teraz skúmajú, aké zákony sa v jednotlivých prípadoch dajú použiť. Môžeme využiť americké federálne zákony a obrátiť sa na americké ministerstvo spravodlivosti. To potom môže začať vlastné vyšetrovanie. Môže poslať svojich ľudí do Viedne, do Bratislavy a všade, kde bude podozrenie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 04:01