StoryEditor

Európa zbrojí proti fajčeniu. Cigarety budú drahšie

17.02.2010, 13:17
Európska únia zvyšuje minimálnu spotrebnú daň z tabaku zo 64 na 90 eur.

Rada Európskej únie, ktorá včera schválila novú smernicu o sadzbách spotrebnej dane z tabakových výrobkov, chce priblížiť ceny v členských štátoch a pritvrdiť v ochrane Európanov pred škodlivými účinkami fajčenia.

Od roku 2014 tak vzrastie minimálna spotrebná daň v únii zo 64 na 90 eur za tisíc cigariet.

Lacné cigarety z Východu

Smernicu, ktorú musia najneskôr od budúceho roka európske krajiny začleniť do svojich zákonov, sprevádza rozporuplné reakcie. Výrobcovia pripravené zdraženie nekomentujú, hovoria skôr o rizikách nelegálneho predaja lacnejšieho fajčiva z východu. Krajiny ako Poľsko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko, Grécko, Litva, Lotyšsko a Estónsko si totiž dohodli odklad a zvýšená minimálna daňová sadzba u nich bude platiť až od roku 2018.

"Hrozí celkovo nižší výber dane," varuje Andrea Gontkovičová z predstavenstva Phillip Morris ČR. Ministerstvo financií jej obavy nezdieľa. Napríklad preto, že dane už sa zdvihli niekoľkokrát a výrobcovia vždy vzali kvôli konkurencii časť dane na seba.

Daň sa možno ešte zvýši

Nie je ani isté, či sa zákonodarcovia, ktorí musia tento rok európsku smernicu zapojiť do našej legislatívy, budú držať nové minimá 90 eur alebo ho ešte prekročí. V takom prípade by cigarety zdraželi ešte viac a vyššia by bol aj rozdiel od lacných krabičiek potrebné z Poľska.

Zdražení ale môže mať podľa lekárky Evy Králíková zo Spoločnosti pre liečbu závislosti na tabaku priaznivý vplyv na počty fajčiarov. Nie že by tí súčasní závislí na tabaku kvôli vyššej cene prestali fajčiť. Vyššia cena ale odradí časť tých najmladších, ktorí s fajčením začínajú. "Ja osobne by som zvýšila daň napríklad o stovku," reaguje lekárka.

S predajom drahších cigariet ale môže byť problém. "Dane rastú rýchlejšie ako cena na pultoch. Marža predajcov dramaticky klesajú a tí už dnes cigarety predávajú veľmi neradi. A môže byť ešte horšie," vysvetľuje prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu Zdeněk Juračka.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 15:49