StoryEditor

Živnostníkov bráni Most a KDH

18.08.2010, 00:00

Zvýšenie daní pre remeselníkov o stovky eur? Tak to ani náhodou. Koaličný Most--Híd podľa všetkého nepodporí návrh ministerstva financií na zjednotenie výšky paušálnych výdavkov pre živnostníkov. "Je to krok späť," zhodnotil poslanec Mostu a člen finančného výboru József Nagy s tým, že strana to nepodporí. Navrhnúť chce menej bolestivé riešenie. Aj šéf Mostu Béla Bugár sa ohradil proti tomu, že rezorty financií a práce predstavili v pondelok zmeny v daniach a odvodoch bez toho, aby ich prerokovali s koaličnými partnermi. "Možno by sme niektoré veci vedeli urobiť lepšie," myslí si. Ako dodal, s ozdravením verejných financií však problém nemá.

Analytik inštitútu INEKO Peter Goliaš síce podporuje snahu zjednotiť paušálne výdavky, ktorými si živnostníci znižujú sumu na výpočet dane. Nepozdáva sa mu však, že vláda v niektorých prípadoch aj 180-percentné zvýšenie dane nijako nekompenzuje. "Ešte aj tí, čo slušne platili, môžu začať špekulovať, ako poberať viac príjmov na čierno."

Dve namiesto troch
Ministerstvo financií Ivana Mikloša teda v koalícii narazilo. Teraz si môžu živnostníci, ktorí si nerobia účtovníctvo, odpočítať od zisku 25, 40 alebo 60 percent. Najvyššie paušálne výdavky využívajú remeselníci. Mikloš chce tieto paušály zjednotiť na úroveň 30 percent. "Minimálne dve úrovne paušálnych výdavkov by sa mali zachovať," tvrdí Nagy. Tým by sa znížila aj výška zaťaženia, ktorá by doľahla na remeselníkov.
Podľa neho by bolo dobré, keby by sa zvýšenie ich daní podobalo tomu, ako chce znižovať svoje výdavky štát -- teda o desať percent na platoch a bežných výdavkoch. Preto Most navrhne, aby sa 60-percentné paušálne výdavky znížili iba na 45 percent a zvyšok by pripadol na úroveň 30 percent. Nagy prepočítava aj iné alternatívy.

Mikloš diskusiu k svojim návrhom neodmieta. "Uskutoční sa riadne pripomienkové konanie. Priestor na rokovania teda ešte bude," odkázal HN po Mikulášovi Gerovi z komunikačného oddelenia. V budúcom roku však chce minister financií zdvihnúť príjmy štátu zhruba o 400 miliónov eur pre zlý stav verejných financií.

Marcinčin: Zdaňme radšej dividendy
Most pritom nie je v koalícii jediný, komu sa nepozdávajú navrhované zmeny. Miernejšie dve úrovne paušálov zrejme podporí aj KDH. "Viem si to veľmi jasne predstaviť," poznamenal podpredseda KDH Anton Marcinčin. Podľa neho by pre príliš veľké zvýšenie daní mohli mnohí remeselníci zbankrotovať.

Vláde preto odporúča zdanenie dividend. To podľa neho môže byť záplatou na deravý rozpočet. "Nemáme problém zvýšiť daň malým živnostníkom, ale máme problém dotknúť sa tých, ktorí majú príjem z dividend, čo je omnoho bohatšia vrstva." V minulom volebnom období o zdanení dividend hovoril najmä expremiér Robert Fico.

Viola Kromerová zo Slovenského živnostenského zväzu iniciatívu Mostu a KDH síce víta, ale ako dodáva, pre nich je neprijateľné akékoľvek zvyšovanie výdavkov. "Vláda upúšťa od podpory remesla."

Bude Mikloš nervózny?
Podľa politického analytika Jána Baránka z agentúry Polis si Most aj KDH zrejme uvedomujú, kto im dal vo voľbách svoje hlasy. "Majú zrejme pocit, že medzi voličmi majú viac živnostníkov. Asi aj preto zvolili opatrnejší prístup." Nemyslí si však, že by sa na paušálnych výdavkoch pre živnostníkov rozpadla vládna koalícia. "Kompromis nájdu. Ale Miklošovi už pár vecí neprešlo, môže z toho byť nervózny," uzavrel Baránek.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 03:07