StoryEditor

V Sobranciach sa zobúdzajú ďalšie kúpele

18.10.2012, 00:00
Investori chcú v Sobranciach preinvestovať 20 miliónov eur. Prácu môže nájsť stovka ľudí.

Hrdiť sa jednou z najstarších kúpeľných tradícií v krajine a pritom nemať kúpele samotné. So stavom, ktorý v Sobranciach vznikol po zániku vysunutého pracoviska michalovskej nemocnice v roku 2004, sa nechce zmieriť tamojší podnikateľ Andrej Šimkulič. So zahraničnými partnermi plánuje do obnovy kúpeľov investovať 20 miliónov eur.

Na zelenej lúke
Projekt sa rozhodol realizovať na zelenej lúke. „Vyhodnotili sme to ako najlepšiu možnosť. Investície do chátrajúcich objektov sa ukázali ako finančne náročné, pričom novostavby majú svoje výhody,“ hovorí. Ťažisko investície tvorí rehabilitačné stredisko so 140 lôžkami. Okrem vodoliečby zahŕňa štyri bazény a kongresovú sálu.

V neskoršej tretej a štvrtej etape k nemu pribudne VIP pavilón so 62 lôžkami a stredisko fitnes. Šimkulič začal s prípravou projektu v roku 2008.

Pre vtedajšie problémy v Slovenskom pozemkovom fonde spojené s pozastavením vydávania rozhodnutí od štátu nezískal vyrozumenie, či mu poskytne 10-hektárový pozemok na realizáciu projektu. S projektom už nechce čakať a prichádza s variantom B. Ním je susedný pozemok súkromných vlastníkov. Konečné rozhodnutie o variante padne do konca roka. „Nanovo požiadame fond o predaj parciel. Štátna lokalita kvôli blízkosti lesov ponúka o niečo lepšie scenérie, avšak B takisto vyhovuje zámeru,“ povedal. Dodáva, že niekedy má pocit, že pochopenie pre takéto zámery u nás nachádzajú len veľké finančné skupiny. „Rovnako, že radnica stráca snahu pomôcť takýmto projektom. Dúfam však, že aj kvôli novým pracovným miestam sa tu veci pohnú,“ povedal. Tých by malo byť podľa etáp 80 až 120.

Od roku 1336
Sobrance by chceli ťažiť aj na kúpeľníkoch zo zahraničia. „Analyzovali sme dopyt potenciálnych klientov. Evidujeme záujem z Ukrajiny, Ruska, Maďarska, Poľska a Izraela,“ spresnil. Šimkulič, ktorý teraz podniká s pohonnými látkami hovorí, že k projektu ho priviedla najmä silná tradícia. Sobranecké kúpele sa prvýkrát spomínajú v roku 1336, kedy v nich Mnísi červených čiapok začali liečbu chudobných. Najväčší rozkvet zažili medzi rokom 1850 a prvou svetovou vojnou. Pre veľký záujem sa vtedy hostia ubytúvali aj v okolitých dedinkách. Na túto skúsenosť chce spojením s vinárskym charakterom oblasti nadviazať aj dnes.

Vinári reagujú, že synergiu si vedia predstaviť. „Spojenie kúpeľníctva a vinárskeho turizmu funguje perfektne v zahraničí. Ak kúpele obnovia, očakávame viac turistov a väčší záujem o naše víno,“ hovorí Veronika Regendová zo sobraneckého vinárstva Fundus Regius. Na východe ide za posledný rok už o tretí projekt obnovy kúpeľov. Najskôr spoločnosť Bady v Gánovciach pri Poprade po 19 rokoch prestávky obnovila tamojšie kúpele. Po 60-ročnom prerušení činnosti v Červenom Kláštore v lete Kúpele Smerdžonka spustila spoločnosť Pieniny Resort.

Sobranecká voda ponúka celkovo jedenásť liečebných indikácií, kedy dominuje pomoc pri chronickej artritíde, cievnych, nervových a kožných chorobách.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 02:16