StoryEditor

Česi chcú k nám preniesť výrobu žiaričov

18.02.2013, 23:00
Pražská UJP si vyberá z troch lokalít. Hľadá miesto na výrobu spojenú s rádioaktívnym odpadom.

Rádioterapeutické ožarovače, ktoré liečia onkologických pacientov, ako core biznis. Okrem toho konštrukčné materiály a dopravné zariadenia pre jadrové elektrárne. Česká spoločnosť UJP Praha chce na Slovensko presťahovať kompletnú výrobu. V Prahe ponechá už len vývoj a výskum.

Sídlisko im brzdí rozvoj
Motivácia presunu vyplýva z charakteru výroby. Na jednej strane ide o špičkovú sofistikovanú produkciu založenú na výsledkoch najnovšieho výskumu. Na strane druhej pri výrobe vzniká jadrový odpad. „Závod vznikol v šesťdesiatych rokoch na mieste, kde líšky dávali dobrú noc. Dnes sme však v strede veľkého sídliska,“ vysvetľuje pozadie zámeru zástupca spoločnosti Jaroslav Macoun. Dodáva, že sídlisková lokalita dnes už brzdí možnosti na rozvoj a rozširovanie.

Vraj bezpečná
Firma hľadá priemyselný areál mimo obytných zón. Na to, že ho chce radšej na Slovensku, sú dva dôvody. „Vďaka jadrovým projektom má Slovensko kvalitnú odbornú kapacitu. Navyše, ako ukazuje príklad Mochoviec, slovenská verejnosť je viac naklonená jadrovým technológiám,“ myslí si. Podľa Macouna v Česku často víťazia aktivisti s iracionálnymi a nevedeckými argumentmi. O bezpečnosti výroby hovorí, že je vyššia ako v jadrových elektrárňach. „Tam používajú umelé izotopy, my, naopak, len prírodný urán,“ povedal. Pri bežnej prevádzke je riziko ohrozenia zdravia ľudí pracujúcich vo výrobe podľa neho rovnaké ako iných ľudí, teda minimálne.

Pri mimoriadnej situácii sa potenciálne riziko podľa Macouna zasa končí pred plotom areálu. Čo sa týka jadrového odpadu, náklady na jeho likvidáciu motivujú na produkciu čo najmenšieho množstva.

UJP má v užšom hľadáčiku tri lokality. Dubnicu nad Váhom, Hnúšťu a Prešov. „O lokalite rozhodne to, kde verejnosť bude najviac naklonená postaveniu závodu. Určite nepôjdeme na miesto, kde by boli proti nášmu vstupu,“ povedal. O presnej výške investície podľa neho ešte hovoriť nemožno. Pôjde však o milióny eur. V závode by si malo nájsť prácu 150 ľudí a neskôr viac. Macoun dodal, že v neskoršej fáze by k výrobe mohol pribudnúť i výskum. „Je ideálne, ak ten je blízko výroby. Je však nereálne, aby zo dňa na deň naši vyvojári z Prahy zmenili miesto bydliska. Skôr pôjde o generačnú obmenu,“ dodal. Primátor Hnúšte Michal Bagačka hovorí, že o bezpečnosti výroby ho presvedčila návšteva v pražskom závode. „Predbežné signály od občanov hovoria viac za príchod závodu. Možnosť práce je pre ľudí lákavá,“ povedal. Podľa prednostu mesta Pavla Kubečku Dubnica nad Váhom je projekt v počiatočnej fáze výmeny informácií. Do Prešova sa firma ešte len chystá projekt predstaviť.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:10