StoryEditor

Situácia je pre štát vážna

27.04.2012, 00:00


Eurogas žaluje Slovensko o 1,5 miliardy eur za zmarenú investíciu pri ťažbe mastenca v Gemerskej Polome. Uspeli na Najvyššom súde. Ako vidíte šance štátu v tomto prípade?
Otázne je, či žalobca preukáže súvislosť medzi nezákonným rozhodnutím banského úradu a jeho škodou. Teda či naozaj tá výška škody je oprávnená a či je reálna, či to nie sú iba fiktívne škody, ktoré nie je možné dokázať. Je to ale veľmi dobrý základ pre vedenie sporu, ak má žalobca rozhodnutie o tom, že im bola licencia odobratá nezákonne. Je to dobrý začiatok uplatnenia nároku.

Ale z pohľadu žalujúcej firmy. Z pohľadu štátu je zrejme situácia opačná.
Z pohľadu štátu ide o veľmi vážnu situáciu.

Bavíme sa o veľmi vzácnom ložisku mastenca. V tom prípade môže byť 1,5 miliardy aj napríklad v súvislosti s náhradou škody relatívne adekvátna suma.
To neviem posúdiť. Prax je taká, že sa bude musieť napríklad preukázať aj to, na akú dobu mala byť udelená licencia, aká je predajná marža, obvyklý zisk ťažiarov, ktorí majú takú licenciu. Ide o veľmi zložitý spôsob dokazovania. Nedá sa len tak od pása povedať, či ide o primeranú sumu. Ušlý zisk sa odvíja od mnohých faktorov. Mnohokrát sa preukáže porušenie zákona zo strany štátneho orgánu, ale je veľmi ťažké preukazovať príčinnú súvislosť medzi porušením zákona a škodou, teda že vznikla len na základe porušenia zákona a nebola podmienená inými okolnosťami.

Je možné, aby z tejto situácie štát vyviazol bez toho, aby Eurogasu musel niečo zaplatiť?
Áno, je to možné. Štátu sa môže napríklad podariť preukázať, že na túto situáciu sa nevzťahuje ochrana investícii, alebo že ide o špekulatívny presun investície na dcérsku firmu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 13:17