StoryEditor

Solárny biznis má prvých obvinených. Vlastníkov breznianskej elektrárne

23.04.2012, 00:00

Aktualizované 3.7.2015:

Najvyšší súd Slovenskej republiky vydal rozsudok, podľa ktorého boli všetky rozhodnutia v tomto prípade boli zákonné (http://soel.mariani.sk/ns.pdf). Vznesená obvinenia zrušila Generálna prokuratúra (http://soel.mariani.sk/zastavenie.pdf).

 

Solárny biznis v Brezne má obvinených. Podklady, ktoré slúžili na rozhodovanie úradov o slnečnej elektrárni v Brezne, mohli byť totiž dôsledkom podvodu. Myslí si to kriminálna polícia. Ide pritom o najznámejší prípad slnečnej elektrárne, na ktorú miestne úrady dali kolaudačné rozhodnutie bez toho, aby bola reálne postavená.

 

„Úrad boja proti korupcii vzniesol obvinenie Ing. Pavlovi M., PhDr. Petrovi M. a Petrovi V. pre obzvlášť závažný zločin podvodu,“ povedala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Vladimíra Gedrová. Ak sa dokáže ich vina, vo väzení si môžu odsedieť až 15 rokov.

Viac ako 21 miliónov eur
Brezniansku elektráreň vlastnia firmy FV Brezno 1 až 5. Ich konateľmi sú Pavel Mariani, Peter Milo a Peter Víglaský. Elektráreň bola jedna z tých, na ktorú si vlani v lete posvietil Úrad pre reguláciu sieťových odvetví pod vedením Jozefa Holjenčíka (nominant Smer-SD).

Od štátu totiž chcela za výrobu slnečnej elektriny dotáciu viac ako 380 eur za jednu megawatthodinu. Za 15 rokov tak mohla dostať vyše 21 miliónov eur. „Vzhľadom na to, že Úrad pre reguláciu sieťových odvetví kontrolami zistil, že v lehote do 30. 6. 2011 boli elektrárne v štádiu, keď neboli schopné elektrickú energiu vyrábať, návrhy neboli schválené,“ konštatovala Gedrová. Ani s jedným z konateľov sa HN spojiť nepodarilo.

Vo viacerých týchto firmách má podiel aj spoločnosť ZTC FVE II. Jeden z jej konateľov je Miroslav Kacej, ktorý nedvíhal telefón a neodpovedal ani na esemesku. V minulosti však pre HN povedal, že on informácie o elektrárňach nemá, keďže je iba investor.

Prokuratúra však okrem toho preverovala aj kolaudačné verdikty stavebného úradu v Brezne. Podala voči nim protest, keďže sa jej nepozdávali jeho rozhodnutia. Tie boli podľa nej protizákonné, a preto ich navrhla zrušiť. Mesto ani krajský stavebný úrad jej však nevyhoveli.

„Všetky rozhodnutia sú právoplatné. Pri vynesení rozhodnutia sme nezistili žiadne zásadné pochybenia,“ konštatovala prednostka krajského stavebného úradu Miroslava Valková. Aj z tohto dôvodu solárny biznis môže pokračovať ďalej. Nie je však istý, keďže prokuratúra teraz zvažuje, či rozhodnutie stavebného úradu zažaluje na súde alebo nie.

Elektráreň v Brezne pritom nebola jedinou, ktorú prokuratúra preverovala. Celkovo riešila 50 podnetov od regulačného úradu. Ten ich pritom kontroloval viac ako 400.

Zmeny zatiaľ nechystajú
Štát pravidlá so solárnym elektrárňami sprísnil vlani od júla. Tí, ktorí chceli na slnku zarábať viac, museli všetky podklady predložiť do tohto termínu. Ak to nestihli, na fotovoltických paneloch teraz zarábajú až sedemkrát menej. Sprísňovanie podmienok sa však zatiaľ nechystá. „V súčasnosti ministerstvo hospodárstva neplánuje žiadne zmeny v podmienkach pre fotovoltické elektrárne,“ povedal hovorca ministra hospodárstva Stanislav Jurikovič. Do podmienok pritom zatiaľ nechce vstupovať ani opozícia. 

 

 

01 - Modified: 2007-07-13 09:14:00 - Feat.: 0 - Title: Z grantového programu pre umenie a kultúru 415 tisíc Sk
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 12:02