StoryEditor

Škoda za váhanie s portálom rastie

26.05.2011, 00:00
Čas hrá proti štátu. Čím neskôr Úrad vlády zruší zmluvu so spoločnosťou SWAN na dobudovanie Ústredného portálu verejnej správy, tým vyššiu sumu bude môcť táto firma žiadať v prípadnom súdnom spore so štátom.

Zhodujú sa na tom niektorí právnici a tvrdí to aj rezort financií.

„Každé zdržanie aj o jeden deň a nezastavenie plnenia môže prinášať škody, ktoré tým vznikajú. Prezieravý obstarávateľ by možno zmluvu už dávno zastavil,“ povedal pre HN šéf ministerskej sekcie informatizácie Miloš Molnár.

Zmluvu zrušia, ale...
Firma by mala podľa svojej právnej analýzy nárok na zmarený zisk a na takzvanú skutočnú škodu, teda peniaze, ktoré už do projektu investovala. A jej náklady rastú každý deň, keďže zmluva dosiaľ platí. „Na skutočnú škodu to bude mať vplyv,“ pripustil Marek Benedik z právnej kancelárie Havlát & Partners.

„Scenár bude asi taký, že sa SWAN bude snažiť čo najviac dodať, Úrad vlády im to nebude chcieť prevziať, SWAN potom bude žiadať náhradu vykonaných prác a zmarený zisk,“ odhaduje právnik Viliam Karas z kancelárie Maple & Fish. Firma v utorok uviedla, že momentálne by si v prípade zrušenia zmluvy mohli nárokovať 18,4 milióna eur.

Na zrušenie zmluvy vyzval Národnú agentúru pre sieťové a elektronické služby minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS). Tá spadá pod Úrad vlády a podpisovala kontrakt so SWAN-om ešte vlani v marci. Mikloš tvrdí, že ide o trojnásobne predraženú zákazku. Navyše by nám ju zrejme ani nepreplatila Európska komisia, keďže obstarávanie bolo plné chýb. Preto o peniaze Brusel žiadať nebude. SWAN takéto tvrdenia odmieta.
Šéf agentúry Branislav Máčaj pre HN dnes zopakoval stanovisko úradu z utorka: nemá problém zmluvu zrušiť, ale kladú si podmienky. Jednou z nich je, že Úrad vlády chce vedieť, ako bude ďalej fungovať terajší Ústredný portál. Ten prevádzkuje SWAN. Podľa spoločnosti je teraz v havarijnom stave. „Technológia, používaná na Ústredný portál, cez ktorý ročne prechádza skoro 800-tisíc podaní ročne, je zastaraná. Bola dodaná ešte v roku 2004,“ hovorí Martin Holák, marketingový manažér SWAN-u.

Máčaj jeho slová nepotvrdil. Podľa ministerstva financií nie je úloha firmy SWAN ako prevádzkovateľa portálu kľúčová. „Prevádzku si zabezpečíme pokojne aj inde,“ reagoval Molnár. Ako dodal, aj v prípade, že by bol portál v zlom stave, štát má možnosť zabezpečiť si špecialistov, ktorí by havárii predišli.

Opozícia tender bráni
Za bývalej vlády sa nakúpil Ústredný portál ako veľký balík jedenástich projektov. To Mikloš kritizuje a chce projekty tendrovať nanovo po menších častiach. Takto by to podľa neho mohlo stáť asi 16 namiesto terajších 47 miliónov eur.

Bývalý šéf služobného úradu Úradu vlády Igor Federič (Smer-SD) však tento postup obhajuje. „Štátne inštitúcie si doteraz budovali rôzne informačné systémy samostatne. To má za následok, že nevedia medzi sebou komunikovať a poskytovať si údaje. Strecha, ktorú má tvoriť
Ústredný portál, má toto odstrániť.“

S tým však niektorí odborníci nesúhlasia. „Bol to veľmi zle navrhnutý projekt. Jedným z dôvodov bolo, že sa vypracovalo veľké zadanie dokopy. To, že sa tu obstarávajú takéto veľké systémy, je rizikové,“ povedal IT expert, ktorý nechcel byť menovaný.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:21