StoryEditor

Centrálny portál verejnej správy sa oneskorí

27.12.2011, 23:00

Centrálny portál verejnej správy, ktorý má byť vstupnou bránou občanov k elektronickým službám úradov, má vážny problém. Jedna z najväčších IT zákaziek po bývalej vláde narazila na spor Úradu vlády a ministerstva financií. Rezort sa snaží projekt zlepšiť a zlacnieť z pôvodných 47 miliónov eur, ktoré naplánovala bývalá vláda, o dve tretiny. Úrad vlády tvrdí, že to nebude možné spraviť tak, ako navrhuje ministerstvo.

O konečnej podobe portálu pre nezhody úradov tak rozhodne až nová vláda. Potvrdil to rezort aj Úrad vlády, ktoré projekt zastrešujú. Projekt preto môže meškať asi pol roka. Dokončený mal byť pôvodne v roku 2013, teraz sa môže posunúť až na ďalší rok.
Portál bude meškať
Kontrakt na rozšírenie ústredného portálu terajší minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) v minulosti označil za predražený a netransparentný. Preto odmietol, aby sme naň pýtali peniaze od Európskej komisie, keďže mal byť financovaný aj z eurofondov. Preto mala byť zmluva so Swanom zrušená. Úrad vlády to však nepovažoval za dobrý nápad. Swan totiž pohrozil štátu súdom. Nároky spoločnosti by v prípade jednostranného ukončenia kontraktu presahovali 18 miliónov eur. Aj preto zmluva naďalej platí. Štát preto presne nevie, čo bude vedieť kúpiť od Swanu a čo bude musieť obstarať nanovo. "Malo by sa obstarávať len to, čo štát plánuje prevziať a zaplatiť. Preto je dôležité, aby sme najskôr vedeli, ako sa vysporiada stále platná zmluva," hovorí Molnár.

Rezort financií však nedávno vypracoval -- podľa Úradu vlády s niekoľkomesačným meškaním -- novú verziu projektu, ktorý má byť o dve tretiny lacnejší ako pôvodná zákazka. Úrad vlády však voči nej má viaceré vážne výhrady. Napríklad, že nie je v súlade s pripravovanou legislatívou. Pripomína tiež, že projekt sa oproti pôvodnému plánu príliš nezmenil. Preto sa podľa Úradu vlády môže aj predražiť. "Suma 18 miliónov eur, za ktorú plánuje ministerstvo financií obstarať nový ústredný portál, je nereálna, je výrazne podhodnotená," vraví Úrad vlády.
Rezort považuje výhrady úradu za neopodstatnené a pripomína, že spolu s nedoriešeným problémom nevypovedanej zmluvy so Swanom spôsobia asi polročné meškanie projektu. Ten mal byť ukončený v roku 2013.

"Zázraky sa v tomto prípade nedajú robiť za dva -- tri mesiace," hovorí Molnár. Ako dodal, nemuselo by to platiť, ak by všetci ťahali za jeden povraz. Projekt by sa potom určite vyvíjal rýchlejšie.

Swan: Dolaďujú sa detaily
Jasný plán projektu nemá ani Smer--SD. V prípade, že by po voľbách táto strana viedla ministerstvo financií, malo by naň ísť čo najviac peňazí z eurofondov, tvrdí podpredseda Smeru--SD Peter Kažimír. A čas na ich vyčerpanie sa kráti. Podľa neho by sa však mal projekt dokončiť čo najskôr, keďže ľudí môže výrazne odbremeniť od administratívy. "Neviem teraz povedať, akou cestou pôjdeme. Kľúčové bude použiť na to čo najviac eurofondov," povedal.

Keďže Swan na projekte pracoval, štát od neho môže prevziať niektoré komponenty asi za 11 miliónov eur. Okrem toho by mal štát vyhlásiť nový tender na chýbajúce služby za 7 miliónov.
Prečo Swan doposiaľ odmieta nové riešenie projektu sa HN zistiť nepodarilo. Spoločnosť tvrdí, že dohoda je už predo dvermi. "Sú odsúhlasené základné princípy dohody a v súčasnosti sa pracuje na doladení detailov, čo vzhľadom na rozsah projektu predstavuje značné nároky na časovú stránku veci," poznamenal manažér tejto IT firmy Martin Holák.

Ako dodal, prebiehajúce rokovania spoločnosť komentovať nebude. "Dohodu budeme brať ako uzavretú až po odsúhlasení celého rozsahu požadovaných zmien všetkými zúčastnenými stranami."

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 00:24