StoryEditor

Na nákupe v zahraničí ušetríte aj štvrtinu. Pozrite sa, kde je to najvýhodnejšie

12.12.2015, 16:50
Autor:
TASRTASR

Slovákom sa v tomto roku za vianočnými nákupmi najviac vyplatí vycestovať do Poľska. Ceny sú v tejto krajine v porovnaní so Slovenskom v priemere o pätinu nižšie. Vyplýva to z aktuálnej analýzy UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia.

V Poľsku sa Slovákom oplatí nakupovať najmä potraviny, pri ktorých je možné ušetriť až tretinu ceny. Lacnejšie je najmä ovocie a zelenina. Naopak, nákupom elektroniky Slovák v Poľsku ušetrí len 10 %.

Lacnejšie nákupy vyjdú Slovákov aj v ďalších dvoch susedných krajinách, a to v Maďarsku a v Českej republike. V Maďarsku sa oplatí Slovákom nakupovať najmä oblečenie, obuv a domáce spotrebiče, ktoré sú o 20 % až 25 % lacnejšie ako na Slovensku a ich cena je dokonca nižšia ako v Poľsku. Naopak, ceny elektroniky v Maďarsku sú len mierne nižšie ako na Slovensku.

V Českej republike nakúpia Slováci v priemere lacnejšie o štyri až 8 %. "Z potravín je v Čechách lacnejšie najmä pečivo, mliečne výrobky, ovocie a zelenina. Naopak, podobné cenovky ako na Slovensku sú pri mäse. Ceny domácich spotrebičov a elektroniky sú tu nižšie o približne 8 %, podobne je to aj s cenami oblečenia," uviedol analytik banky Ľubomír Koršňák. Naopak, u západných susedov sa neoplatí nakupovať obuv, ktorá je tu v priemere drahšia o približne päť percent, keď výrazne zdražela najmä v poslednom roku.

Vyššie ceny ako na Slovensku sú v Rakúsku. "Časť Slovákov, najmä z okolia hlavného mesta, však aj napriek tomu nákupy v blízkom prihraničnom Rakúsku vyhľadáva, keď tu oceňuje najmä vyššiu kvalitu," doplnil Koršňák. Relatívne najmenší rozdiel, teda menej ako 4-% je v prípade cien odevov, podobne ako v Českej republike aj v Rakúsku sú však výrazne drahšie ceny obuvi. Len o necelých 8 % sú drahšie aj domáce spotrebiče a elektronika. Výraznejšie drahšie ako na Slovensku sú v Rakúsku potraviny, a to až o 43 %, najmä cena mäsa je v porovnaní so Slovenskom takmer dvojnásobná. "Ceny mliečnych výrobkov alebo olejov a tukov sú však v Rakúsku drahšie o menej ako 10 %," vyčíslil Koršňák.

Analytici banky sa pozreli aj na to, ako sa ceny v krajinách zmenili za posledný rok. Opäť sa ukázalo, že najvýraznejšie pre Slovákov za posledný rok zlacnelo Poľsko. "Pomohlo tomu aj oslabenie poľského zlotého. Rovnako mierne slabší forint zlacnel oproti minulému roku aj nákupy v Maďarsku. Naproti tomu, výhodnosť nákupov v Českej republike oproti minulému roku mierne znižovala silnejšia česká koruna," priblížil Koršňák.

Za posledný rok zdražela pre Slovákov v Čechách najmä obuv, Slováci si tu však priplatia aj za nákup domácich spotrebičov. "Naopak, výrazný pokles cien elektroniky u západných susedov dokázal prekonať aj silnejšiu korunu a ich ceny sú pre Slovákov v porovnaní s minulým rokom nižšie o približne jedno percento," doplnil Koršňák.

Zároveň dodal, že výhodnosť nákupov v Rakúsku ako v jedinej z okolitých krajín neovplyvňuje vývoj výmenného kurzu, keďže obe krajiny používajú spoločnú menu euro. "Ceny v Rakúsku však v poslednom roku rástli o niečo rýchlejšie ako na Slovensku, oproti cenám na Slovensku zdraželi najmä ceny domácich spotrebičov. Naopak, ceny potravín a ceny oblečenia rástli porovnateľné rýchlo ako na Slovensku," dodal Koršňák.

01 - Modified: 2007-12-05 18:05:23 - Feat.: 0 - Title: Izolácia Smeru v Európe sa končí
01 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 02 - Modified: 2024-04-17 13:56:29 - Feat.: - Title: Harmonizovaná inflácia na Slovensku by sa mohla medziročne ešte mierne znižovať, myslí si analytik 03 - Modified: 2024-04-17 06:34:52 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Na Blízkom východe opäť eskaluje napätie. Hrozí Izraelu veľký konflikt s nevyspytateľným Iránom? 04 - Modified: 2024-04-13 19:19:37 - Feat.: - Title: Rast reálnych príjmov zatiaľ nepomáha spotrebe, ale skôr úsporám, ukazuje analýza 05 - Modified: 2024-04-07 13:26:37 - Feat.: - Title: Vlani zaznamenali dynamický nárast platobnej neschopnosti firiem po celom svete, ukazuje analýza
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 01:34