StoryEditor

Tiesňová linka 112 má trhliny

28.04.2014, 23:58
Rezort vnútra Roberta Kaliňáka tvrdí, že o probléme vie a pracuje na jeho odstránení.

Pred pár rokmi sa neďaleko Senca stala vážna dopravná nehoda, pri ktorej havaroval 21-ročný muž. Ako v iných podobných prípadoch, aj tu boli cez tiesňovú linku 112 privolaní záchranári aj hasiči. Obaja meškali. A muž zomrel. Ako neskôr ukázala kontrola, zlyhala práve tiesňová linka. Teda takzvaný integrovaný záchranný systém, pod ktorý spadajú policajti, hasiči, záchranári, ale aj horská služba.

Pred vážnymi trhlinami tohto systému varuje najnovšie aj Najvyšší kontrolný úrad. Vo svojej poslednej správe konštatuje, že systémy jednotlivých záchranných zložiek nie sú riadne prepojené. A to ohrozuje práve spracovanie tiesňových informácií.

Na odstránení problému už pracujeme – reagoval rezort vnútra. Bez problémov však bude fungovať až vtedy, keď sa dokončí elektronizácia policajných zborov a dôjde k prepojeniu záchranných zložiek. Linka sa pripravovala dlhodobo, malo ju na starosti niekoľko vlád aj obstarávateľov.

Spomínaný prípad, o ktorom informovala televízia Markíza, sa stal v roku 2009. Kontroly Najvyššieho kontrolného úradu sú však z rokov 2011 až 2013. Takže ani v priebehu dvoch rokov neboli pochybenia odstránené.

Čaká sa na prepojenie

Podľa ministerstva vnútra budú systémy plne efektívne, keď dokončia elektronizáciu policajných zborov a dôjde k prepojeniu záchranných zložiek rezortu vnútra. „Policajný zbor, Hasičský záchranný zbor a tiež Horská záchranná služba budú medzi sebou bez problémov komunikovať na hlasovej a dátovej úrovni,“ dodáva Peter Lazarov z tlačového oddelenia ministerstva.

Dôvodom absencie prepojenia všetkých zložiek má byť aj nadrezortný charakter integrovaného záchranného systému. Záchranári totiž spadajú pod ministerstvo zdravotníctva. HN sa pýtali Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby, ale aj súkromná Falck Záchranná, či sa niekedy stretli s prípadom zlyhania linky 112. Odpoveď bola rovnaká – nevedia sa k tomu vyjadriť, keďže spadajú pod linku 150. Rezort Zuzany Zvolenskej doteraz vraj neriešil prípady úmrtia kvôli zlyhaniu Integrovaného záchranného systému.

Neprístupní postihnutým

Kontroly však odhalili aj iný problém. A to, že doteraz nebola zavedená technológia, ktorá by umožnila zdravotne znevýhodneným osobám komunikovať s tiesňovou linkou. Konkrétne napríklad hluchým ľuďom. Jedinou podporovanou a používanou metódou je prenos hlasu telefonickým volaním. „Tým nebol pre občanov s ťažkým zdravotným postihnutým zabezpečený rovnaký prístup k volaniam na linku tiesňového volania 112,“ píše sa v správe úradu.

Rezort vnútra podľa Lazarova tento problém už rieši so zástupcami organizácií ľudí so sluchovým postihnutím. Po ich ukončení zverejnia spôsob, ktorý umožní prístup k tiesňovým službám aj zdravotne postihnutým. Táto problematika je navyše diskutovaná aj v Bruseli. Európska únia pripravuje zavedenie určitých štandardov pre všetky formy komunikácie, teda nielen prostredníctvom hlasu.

01 - Modified: 2006-04-25 09:51:00 - Feat.: 0 - Title: Tatranské lanové dráhy zaznamenali počas zimy nárast počtu cestujúcich
01 - Modified: 2024-01-20 13:16:00 - Feat.: - Title: V lyžiarskych strediskách riešia úrazy desiatky záchranárov 02 - Modified: 2023-11-23 13:18:01 - Feat.: - Title: Bližšie k reforme záchraniek. Ministerstvo dostalo analýzu od Žilinskej univerzity 03 - Modified: 2023-11-20 18:56:01 - Feat.: - Title: Deväť dní zavalení v tuneli. Indickí záchranári prerazia novú šachtu na záchranu robotníkov 04 - Modified: 2023-11-19 13:53:36 - Feat.: - Title: Bizár z Česka: Farára našli s odrezaným údom. Záchranári ho nevedeli nájsť, po miestnosti ale pobehoval pes 05 - Modified: 2023-10-30 13:46:13 - Feat.: - Title: Pri Kanárskych ostrovoch zachránili desiatky migrantov, dvaja ľudia zomreli
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 14:46