StoryEditor

Rozdelenie tendrov pomôže malým firmám

Obstarávanie. Stredné a malé podniky by už nemali v súťažiach diskriminovať požiadavky na vysoký obrat, hovorí Zita Táborská pre HN:

 

Rozhovor týždňa

Vždy v pondelok vám ponúkame rozhovory s kľúčovými postavami biznisu na Slovensku aj v zahraničí. Dnes s predsedníčkou Úradu pre verejné obstarávanie Zitou Táborskou.

Len nedávno sme prijali veľkú novelu zákona o verejnom obstarávaní a váš úrad už pripravuje úplne nový zákon o verejnom obstarávaní. Prečo?

Veľká novela aj malá novela boli prijaté pred rokom. Nejaký rok ešte potrvá, kým sa nový zákon dostane do účinnosti.

Očakávali ste, že Európska únia bude meniť smernice a zasiahne to aj našu legislatívu?

Áno. Vedelo sa o tom, pretože každých päť až šesť rokov sa tie smernice menia. My sme neboli autorom veľkej novely, ale prispelo to k rýchlejšiemu obstarávaniu.

Nebolo teda efektívnejšie počkať, kým únia vydá nové smernice, a potom sa pustiť do novely alebo nového zákona?

Súčasné zmeny prispeli k zrýchleniu obstarávania, takže ak aj len počas dvoch rokov zrýchlime obstarávanie, má to svoj význam. To, že sa pripravujú nové smernice, sme vedeli, ale príprava nového zákona si vyžaduje veľmi veľa práce.

Pripravujete ho sami, alebo v spolupráci s ministerstvom vnútra, ktoré zaviedlo veľkú novelu a je zároveň centrálnym obstarávateľom?

Vytvorila sa pracovná skupina na našom úrade, ktorá pripravuje zákon, ale aby sme sa vyvarovali nepresností, prípadne veľkého počtu pripomienok, zriadili sme aj odbornú skupinu, ktorá dostane dekréty (tento týždeň, pozn. red.). Bude zložená zo zástupcov ministerstiev, zo Zväzu stavebných podnikateľov, zástupcov ZMOS-u či zástupcov zamestnávateľských zväzov. Snažili sme sa pokryť celé spektrum.

O koľkých ľuďoch teda...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2006-07-17 11:19:00 - Feat.: 0 - Title: Rakúsky minister financií sa dostal do centra škandálu banky BAWAG
01 - Modified: 2024-04-14 15:13:46 - Feat.: - Title: Veľvyslanec Izraela pre HN: Svet musí okamžite konať a zabrániť Iránu v pokračovaní teroristických operácií 02 - Modified: 2024-04-15 09:30:00 - Feat.: - Title: Fyzioterapeut, ktorý dáva dokopy aj Attilu Végha: Pacienti niekedy čakajú zázračnú pilulku, tak to však nefunguje 03 - Modified: 2024-04-14 10:00:00 - Feat.: - Title: Speváčka Call Dominika: Na pódiu som ako ryba vo vode. Môj sen? Spolupráca s Lanou del Rey 04 - Modified: 2024-04-08 19:46:16 - Feat.: - Title: Český veľvyslanec na Slovensku pre HN: Stále ste pre nás dobrý priateľ. Naše vzťahy však musíme plniť obsahom 05 - Modified: 2024-04-08 08:49:28 - Feat.: - Title: Rozhodol naratív vojny, mobilizoval hneď z dvoch strán. Prečo Pellegrinimu zabral a Babišovi nie? (rozhovor)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 14:53