StoryEditor

Doteraz sme robili na štát. Zmení sa to až zajtra

19.06.2013, 17:25
Autor:
TASRTASR
V tomto roku pripadol deň daňového oslobodenia na Slovensku na 20. jún.

Tento dátum vypovedá o tom, koľko musí zamestnanec s priemerným príjmom platiť dane a odvody od začiatku roka, kým začne zarábať peniaze pre seba a nie pre štát.

"Deň daňového oslobodenia sa odvíja od základnej daňovo-odvodovej záťaže príjmovo priemerného zamestnanca, ktorá na Slovensku dosahuje takmer 46,7 % mzdových nákladov, čo je viac ako priemer v daňami a odvodmi preťaženej EÚ," informoval dnes riaditeľ Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika Peter Gonda.

Podľa kalendára sú najmenej zaťažení cyperskí zamestnanci, ktorí odvodmi, daňou z príjmu a daňou z pridanej hodnoty (DPH) financujú svoju vládu do 14. marca. Belgičania, ktorí z odvodov a zmienených daní v priemere financujú vládu do 8. augusta, sú aj v tomto roku v rámci Európskej únie najviac zaťažení. "Slovensko sa v rebríčku krajín EÚ umiestnilo až na 17. mieste," podotkol Gonda.

Z ostatných krajín Vyšehradskej štvorky (V4) sa najlepšie umiestnilo Poľsko. Tamojší deň daňového oslobodenia pripadá na 12. jún. Slovensko predbehla aj Česká republika, kde priemerný zamestnanec pracuje pre štát do 19. júna. Najhoršie v rámci regiónu V4 skončilo Maďarsko (16. júl).

Podľa inej metodiky, ktorú zverejňuje Nadácia F. A. Hayeka, máme už deň daňovej slobody za sebou. Jeho dátum pripadol na 3. júna.

Tohtoročný kalendár dní daňového oslobodenia za krajiny EÚ zverejnili inštitúcie New Direction – The Foundation for European Reform a Institut économique Molinari. Konzervatívny inštitút M. R. Štefánika je v projekte partnerskou inštitúciou.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 10:16