StoryEditor

Richter: Druhý pilier opustilo viac ako stotisíc ľudí. Poisťovňa robila špinavosti, odkazuje Mihál

14.06.2015, 14:49
Autor:
TASRTASR
Druhý pilier bude otvorený už iba niečo vyše dňa. Minister práce dnes prezradil predbežné čísla.


Z 2. dôchodkového piliera vystúpilo viac ako 100.000 ľudí a vstúpilo do neho viac ako 13.000. Uviedol to v dnešnej diskusnej relácii televízie TA3 minister práce Ján Richter (Smer-SD). Zatiaľ nevie povedať, či vystúpili skôr rizikoví sporitelia.

"Túto informáciu zatiaľ nemáme. To bude pre mňa najdôležitejšie. Urobiť analýzu, že aká kategória doterajších sporiteľov zhodnotila svoje pôsobenie a vystúpila. Ak sú to tí, ktorým sme odporúčali, či už z hľadiska veku, alebo príjmu, urobili dobre. Ak sú tam aj iné kategórie, je to ich slobodné rozhodnutie a my ho rešpektujeme," povedal minister.

Jeho predchodca Jozef Mihál (SaS) čísla veľmi komentovať nechce, keďže nejde o definitívne čísla. Tiež ho zaujíma spomínaná analýza. Zároveň vyzval najmä mladých ľudí, aby vstúpili do 2. dôchodkového piliera. Pre nich je podľa Mihála urobený.

Exminister práce kritizoval listovú kampaň, ktorou Sociálna poisťovňa vyzývala sporiteľov na odchod z 2. piliera. Označil ju za "čistú špinavosť", zneužívanie moci a mrhanie peňazí z rozpočtu Sociálnej poisťovne. Šéf poisťovne Dušan Muňko (Smer-SD) by mal podľa Mihála niesť za to zodpovednosť. "Stálo to nemalé peniaze. Je to nehoráznosť. Generálny riaditeľ musí niesť zodpovednosť," vyhlásil.

Minister práce si za Muňkom stojí. "Absolútne stojím za generálnym riaditeľom Sociálnej poisťovne," reagoval Richter. Odmieta vyjadrenia o "špinavostiach". Pripomenul, že v parlamente pri otváraní 2. piliera avizoval zasielanie informatívnych listov. "Urobili sme tak na začiatku otvorenia, urobili sme tak tesne pred uzavretím. Nič viac, nič prekvapujúce. Len to, čo sme sľúbili," zdôraznil Richter.

Mihálovi sa nepáčilo ani to, že Sociálna poisťovňa vyzývala na odchod z 2. piliera aj ľudí, pre ktorých je výhodný a ktorí by v ňom mali zostať. Mihál hovorí o vyháňaní ľudí z 2. piliera. Richter vysvetlil, že listy sa distribuovali všetkým sporiteľom, ktorí sú v 2. pilieri, čo považuje za objektívne. "Každý sporiteľ má právo dostať informáciu a zhodnotiť. To nie je vyháňanie, ale informovanie," vyhlásil Richter. Dodal, že listy boli dopredu konzultované s dôchodcovskými správcovskými spoločnosťami.

Minister zároveň avizoval, že má naďalej záujem otvoriť otázku možného ústavného zakotvenia 1. aj 2. dôchodkového piliera. Chcel by, aby to riešil budúci parlament. "Aby tu bola istota. Áno, budem mať záujem, ak budem pri tom, vyvolať po voľbách diskusiu okolo možného ústavného zákona," prisľúbil Richter s tým, že ústavný zákon by mal potvrdiť súčasnú legislatívu týkajúcu sa 1. a 2. piliera. Je to však podľa neho na dohode s partnermi.

Mihál je za stabilizáciu dôchodkového systému. "Záujem SaS je, aby bol dôchodkový systém stabilný. Občania potrebujú vidieť, že môžu veriť tomuto štátu, pokiaľ ide o garancie ich budúceho dôchodku," vyhlásil. Treba podľa neho robiť aj ďalšie opatrenia v súvislosti s 2. pilierom. "Zákon o 2. pilieri by mal byť neustále vylaďovaný tak, aby dôchodcovské správcovské spoločnosti mohli investovať čo najefektívnejšie a podľa možností s čo najmenším rizikom," uviedol.

01 - Modified: 2007-06-24 22:19:38 - Feat.: 0 - Title: Veď ho chváľte, nezabil!
01 - Modified: 2024-04-01 21:38:45 - Feat.: - Title: Ruky preč od druhého dôchodkového piliera 02 - Modified: 2024-03-26 14:30:00 - Feat.: - Title: Sporenie od roku 2026 čakajú nové pravidlá. Aké sú a koho sa to dotkne? (prehľad) 03 - Modified: 2024-03-22 14:24:36 - Feat.: - Title: Takmer polovica sporiteľov sa spolieha na druhý pilier napriek inflácii, ukazuje prieskum 04 - Modified: 2024-02-26 15:52:33 - Feat.: - Title: O nižších odvodoch do druhého piliera vie polovica Slovákov, ukázal prieskum 05 - Modified: 2024-02-26 09:09:53 - Feat.: - Title: Vláda v najhoršom čase zmenila jeden penzijný pilier a ide ďalší. Trhy teraz nafukujú Slovákom zmarené zisky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:12