StoryEditor

Sankcie voči Rusku ohrozujú prácu Slovákov

09.09.2014, 00:00
Firma v Novej Dubnici môže doplatiť na zákaz vývozu dvojakého tovaru.

Na sprísnenie sankcií voči Rusku môže čoskoro doplatiť slovenská firma s viac ako 40-ročnou históriou. Reč je o spoločnosti Elektrotechnický výskumný a projektový ústav v Novej Dubnici, skrátene EVPÚ. Problém pre firmu predstavuje jedna z novonavrhnutých sankcií od Európskej únie smerom na východ – a to konkrétne zákaz predaja takzvaných tovarov dvojakého použitia. V prípade tejto spoločnosti ide o materiál, ktorý sa dá využiť na civilné, ako aj vojenské účely. „Tento rok je ohrozených 66 pracovných miest,“ potvrdil informácie HN viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov Luboš Sirota.

Zmluvy za milióny eur

Spoločnosť do Ruska v súčasnosti vyváža elektroniku, napríklad magnetické obvody či statické meniče. Len na tento rok má v rámci skupiny uzavreté so svojimi ruskými partnermi zmluvy v objeme 4,7 milióna eur. Oficiálne stanovisko sa nám získať nepodarilo. Ako však informoval zdroj oboznámený so situáciou vo firme, na najbližšie dva roky malo ísť o obchody v hodnote takmer jedenásť miliónov eur. O miesto by tak mohlo postupne prísť ešte ďalších 70 ľudí.


Čítajte aj:

Drahšie letenky aj tisícky áut navyše. Rusi hrozia reakciou

Ukrajina môže zjednotiť Európsku úniu


Zachrániť firmu by mohlo len odstránenie zákazu vývozu takýchto tovarov z čierneho zoznamu. Ako ešte cez víkend uviedol premiér Robert Fico (Smer-SD), o téme obmedzenia ohľadne výrobkov takzvaného dvojakého použitia už rokoval s Európskou komisiou. Čierny zoznam podľa neho teda nemá obsahovať zoznam výrobkov, ktoré nemožno do Ruska vyviezť, ale zoznam ruských firiem, ktorým ich nebude možné dodávať. Ak sa tak nestane, problém bol podľa neho mohli mať slovenské firmy najmä s vývozom obrábacích strojov či nakladačov. Slovenské ministerstvo hospodárstva poukazuje na to, že Slovensko spravilo maximum. „Slovenská republika pri rokovaniach presadzovala úpravu sankcií tak, aby dopad na domáci priemysel bol čo najmenší,“ konštatoval pre HN Ladislav Bányai z komunikačného oddelenia ministerstva hospodárstva.

Ďalšie opatrenia

Sankcie by mohla pocítiť aj dcéra ruskej banky Sberbank. Európska únia chce totiž zakázať obchodovanie s dlhopismi s viac ako 90-dňovou splatnosťou, ktoré vydali firmy z väčšej časti vlastnené Ruskom. Slovenská Sberbank sa sankcií neobáva, keďže zatiaľ v žiadnom čiernom zozname zahrnutá nie je. Ako ďalej dodáva jej hovorkyňa Ľubomíra Chmelová, banka zatiaľ funguje normálne „bez akýchkoľvek obmedzení“.

01 - Modified: 2006-10-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Požiar v lietadle
01 - Modified: 2024-04-05 05:53:29 - Feat.: - Title: Pistáciová a čokoládová? Firemné hodnoty nie sú zmrzlina 02 - Modified: 2024-04-03 11:26:01 - Feat.: - Title: Stovky kontajnerov s preglejkou. Nemecké úrady zablokovali loď s nákladom z Ruska, ktorý podlieha sankciám 03 - Modified: 2024-04-01 08:33:25 - Feat.: - Title: Firmy majú problém udržať krok s aktualizáciami softvéru VPN, upozorňuje Eset 04 - Modified: 2024-03-22 17:00:00 - Feat.: - Title: Konkurzy stúpli na Slovensku na historické maximum. Najväčší úpadca v pyramídovej schéme utopil 50 miliónov 05 - Modified: 2024-03-18 15:37:52 - Feat.: - Title: Šéfovia diplomacií EÚ schválili ďalšie sankcie voči Rusku. Zasiahnu ľudí z justičného systému
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 13:35