StoryEditor

Holding Sitno predal majetok. Firmám, ktoré majú blízko k J&T

07.01.2015, 15:50
Autor:
SITASITA

Strojárske zoskupenie Sitno, ktorého vznik ohlásili v roku 2012 finančníci z Istrokapitalu a Slavie Capital spolu s exministrom hospodárstva Ľudovítom Černákom, predalo dva dni pred Vianocami celý majetok vrátane obchodných podielov. Vo svojom štvrtkovom vydaní o tom píše týždenník Trend.

Podľa zverejnených informácií likvidátor Sitna, spoločnosť Denterra, vyhlásil v novembri minulého roka dve výberové konania na predaj majetku strojárskeho holdingu. Konateľ firmy Juraj Majzlan pre Trend potvrdil, že novými majiteľmi Sitna vrátane všetkých dcérskych spoločností sa stali firmy SW a Optervisk Trading Limited. Cenu, za ktorú Sitno kúpili, Majzlan nezverejnil s odvolaním sa na obchodné tajomstvo.

Spomínané spoločnosti majú podľa týždenníka blízko k J&T, respektíve k firmám okolo Maria Hoffmanna. "Jediným akcionárom SW je cyperská firma Rifaile Management Limited sídliaca na rovnakej adrese ako firmy patriace J&T vrátane Paulinio Limited, ktorá ovláda štvrtinový podiel v petrochemickej spoločnosti Unipetrol," priblížil Trend.

Optervisk Trading Limited zase sídli na rovnakej cyperskej adrese ako viacero firiem spájaných s Mariom Hoffmannom vrátane spoločnosti Pulkkin Advisors Limited, ktorá bola najväčším akcionárom Sitna.

Podľa týždenníka sám predaj majetku vyvoláva viacero pochybností a pôsobí dojmom, akoby likvidátor ani nechcel, aby sa do súťaže niekto prihlásil. Spoločnosť Denterra zverejnila v rozmedzí dvoch pracovných dní dva inzeráty na predaj majetku firmy.


Ľudovít Černák starší. Snímka: HN/Pavol Funtál

Ako na svojom blogu upozorňuje minoritný akcionár Sitna Milan Hošek, z inzerátov nebolo zrejmé, čo sa vlastne predáva a či je možné kúpiť samostatne jednotlivé dcérske spoločnosti. Na podávanie ponúk do výberového konania mali záujemcovia len sedem dní a na účet J&T Banky museli zložiť finančnú zábezpeku 100 tisíc eur.

Za neštandardný označuje postup pri likvidácii podľa Trendu aj vedúci právneho oddelenia spoločnosti M2 Business Ján Marônek, ktorý sa špecializuje na likvidácie firiem. Podľa neho bol čas na predkladanie ponúk dosť krátky.

Trend oslovil niekoľkých výrobcov obrábacích strojov na Slovensku i v Českej republike vrátane TGS Praha, TOS Čelákovice, Slovtos Jasová alebo Jamp Ilava, či vedeli o predaji podielov Sitna. Všetky odpovede boli však záporné.

Ako píše Trend, likvidátor však svoj postup obhajuje. Sedemdňovú lehotu považuje za dostatočnú, keďže vraj išlo o špecifický predmet výberového konania. „Pre toho, kto má skutočný záujem a prostriedky, by postačovala aj kratšia lehota na prihlásenie. V prípade, že by sa výberové konanie neskončilo úspešne, bolo by vyhlásené ďalšie výberové konanie, v ktorom by sa jednotlivé parametre, ako sú lehota na podávanie prihlášok, ponúk alebo výška zábezpeky, upravili," uviedol Majzlan.

Zároveň dodal, že úroky z dlhovej služby každým dňom narastali a hrozilo, že by sa Sitno dostalo do platobnej neschopnosti. Likvidátor by vtedy podľa Majzlana musel podať návrh na vyhlásenie konkurzu, čo by samotný proces predaja výrazne predĺžilo a hodnotu ponúkaných aktív značne znížilo.

 

01 - Modified: 2007-02-09 08:43:39 - Feat.: 0 - Title: Zala: Podporíme samostatnosť Kosova
01 - Modified: 2024-03-10 09:43:04 - Feat.: - Title: Slafkovského dve asistencie nestačili, Montreal prehral s Torontom. Černák sa zrani 02 - Modified: 2023-03-25 21:27:42 - Feat.: - Title: Boston zdolal Tampu Bay s Černákom a divízny titul má istý, Seattle nedal šancu Nashvillu 03 - Modified: 2023-03-03 06:08:05 - Feat.: - Title: Halák v NHL nezabránil prehre Rangers s Ottawou, Černák nedohral proti Penguins 04 - Modified: 2023-02-07 06:03:54 - Feat.: - Title: New Yorku Rangers s Halákom s 28 zákrokmi v NHL vyhrali, Tampa Bay utrpela prehru, Horvat víťazne debutoval 05 - Modified: 2023-01-17 06:13:13 - Feat.: - Title: Tatar rozhodol v nájazdoch v zámorskej NHL o triumfe New Jersey, Černák asistoval, Halák inkasoval iba raz
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 09:39