StoryEditor

Tatry dvíhajú ceny: Ideme do rizika, tvrdia

24.09.2015, 00:00
TMR odporúča klientom kúpiť si viacdňové skipasy alebo sa upísať vernostnému programu.

Rok sa s rokom stretol a slovenský lyžiar si musí opäť siahnuť hlbšie do vrecka. Tatry mountain resorts (TMR) totiž pokračuje v politike zvyšovania cien lyžiarskych skipasov už piaty rok za sebou. A kým vlani sa v Jasnej počas hlavnej sezóny lyžovalo jeden deň za 37 eur, túto zimu to bude o euro drahšie. „Myslím si, že hodnota verzus cena je nastavená v správnom pomere,“ vysvetľuje pre HN šéf TMR Bohuš Hlavatý.

Kúpte si sezónku

Väčšiu časť klientely stredísk TMR tvoria pobytoví hostia, ktorí majú cenovo výhodnejšie viacdňové skipasy. „Pre jednodňových lyžiarov sme pripravili šikovnú sezónku, ktorú si mohli kúpiť v aprílovom predpredaji za 199 eur, takže týmto klientom sa jednodňový lístok neoplatí ani kupovať,“ hovorí Bohuš Hlavatý. Zvyšovanie cien je podľa neho spôsobom, ako docieliť to, aby lyžiari siahli po viacdňových lístkoch, ktoré sú výhodnejšie a takýmto spôsobom rozvrstviť ich prítomnosť na zjazdovkách počas celej sezóny. Svoje zohrávali aj náklady na zasnežovanie či investície. O tých však počas roka nebolo počuť až toľko, ako sme boli pri TMR zvyknutí v minulosti. Do konca minulého roka totiž spoločnosť preinvestovala do rozvoja a modernizácie stredísk takmer 200 miliónov eur.

Jednodňový preplatia

Podľa odborníka je zvyšovanie cien neprimerané, keďže elektrická energia nezdražela a inflácia sa drží počas roka na nízkych úrovniach. „Okrem toho vlaňajšia sezóna bola podstatne lepšia ako tá rok predtým a niektoré strediská s ňou dokážu pokryť 40 až 60 percent strát zo zimy v roku 2013,“ myslí si ekonomický analytik Jozef Orgonáš. Takýmto spôsobom sa podľa jeho slov cena lyžovačky na Slovensku približuje cene v Rakúsku, kde sú podmienky už len čo sa dĺžky zjazdoviek týka, neporovnateľne iné.

TMR sa však straty občasných lyžiarov, ktorých môže zdražovanie krátkodobých skipasov odradiť, nebojí. „Je to podnikateľské riziko. Vzrastá počet verných zákazníkov, predaj sezónnych či viacdňových lístkov stúpa, tých jednodňových cez pokladnice práveže klesá a jednodňových cez gopass stúpa, ale sú za atraktívnejšiu cenu,“ konštatuje Bohuš Hlavatý. Keď sa však niekto chce ísť lyžovať iba raz či dvakrát do roka, do pasce na vernostný program či viacdňový lístok sa chytiť nemusí. „Keď sa niekto ide počas zimy lyžovať iba raz, je mu už jedno, či zaplatí 35 či 38 eur. A práve na tom TMR stavia,“ dodáva Jozef Orgonáš.

Niekde po starom

Nie všetky strediská sa chystajú na zdražovanie. „Ceny zostávajú rovnaké. Sezónny skipas šiel dokonca dole, v predpredaji do 25.12.2015 stojí namiesto minuloročných 260 eur iba 200 eur pre všetkých bez rozdielu veku a platí aj na večerné lyžovanie,“ vysvetľuje marketingový manažér Park Snow Donovaly Miroslav Dobrota. Stredisko chce totiž konkurovať práve šikovnej sezónke z dielne TMR. Inde ešte nastavenie nových cenníkov nedokončili, na sezónu sa už pripravujú. „Obnovíme cestné komunikácie a infraštruktúru v stredisku, zväčšíme ponuku gastro zariadení a otvoríme novú modernú požičovňu a servis lyží,“ hovorí marketingová špecialistka Ski Bachledova Martina Múdra.

ANKETA

Aké novinky ste prichystali pre lyžiarov? Zvyšovali ste ceny lístkov?

Juraj Balucha, Pro Ski Martinky

Momentálne realizujeme kompletnú výmenu dátovej infraštruktúry, na ktorú budú pripojené nové turnikety a nové pokladnice. Zároveň sa realizovali prípravné práce na rozšírenie zasnežovacieho systému aj pre ďalšie zjazdovky. Ceny skipasov budú upravované len kozmeticky a budú sa týkať len niektorých položiek. V zásade zostávame na úrovni z minulej sezóny.

Martina Múdra, Ski Bachledova

Po minuloročnej sezóne, keď sa stredisko rozrástlo, čo sa týka rozlohy a kapacity, sa túto zimnú sezónu sústreďujeme hlavne na zvýšenie kvality a komfortu návštevníkov. Obnovíme cestné komunikácie a infraštruktúru v stredisku, zväčšíme ponuku gastro zariadení a otvoríme novú modernú požičovňu a servis lyží. Tvorba cenníkov ešte nie je ukončená.

Miroslav Dobrota, Park Snow Donovaly

Ceny zostávajú rovnaké. Sezónny skipas šiel dokonca dole, v predpredaji do 25.12.2015 stojí namiesto minuloročných 260 eur iba 200 eur pre všetkých bez rozdielu veku a platí aj na večerné lyžovanie. Do strediska sme výrazne neinvestovali.

01 - Modified: 2007-09-25 11:41:00 - Feat.: 0 - Title: Zoskupenie VLK zažalovalo MŽP pre odstrel medveďov
01 - Modified: 2024-04-25 11:45:55 - Feat.: - Title: Benátky začali vyberať poplatok za vstup, väčšina využila výnimku. Pre časť obyvateľov to nie je riešenie 02 - Modified: 2024-04-11 14:31:29 - Feat.: - Title: Zahraniční turisti sa húfne vrátili na Slovensko, na rekord nechýbalo veľa 03 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva 04 - Modified: 2024-04-01 15:19:18 - Feat.: - Title: Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov 05 - Modified: 2024-04-01 06:55:00 - Feat.: - Title: V Tatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 10:35