StoryEditor

Dlhá kríza spomalí našu ekonomiku

10.03.2014, 22:57
Minirozhovor

Slovenské matky budú musieť viac financovať svoje dcéry, hovorí Milan Seliak, riaditeľ spoločnosti Bisnode Slovensko pre HN:

 

Ako môže ovplyvniť kríza na Ukrajine tamojšie slovenské dcérske spoločnosti?

Kríza má negatívne dosahy nielen na ukrajinské hospodárstvo, ale zároveň aj na dcérske spoločnosti. V prípade dcérskych spoločností sa môže najviac prejaviť, ak nákup alebo predaj prebieha na území Ukrajiny. Odhadujeme, že pôjde o zníženie nákupov na strane firiem, ale aj obyvateľov Ukrajiny. Pokiaľ by kríza trvala dlhšie, môžu byť problémy aj so zásobovaním a zvyšujúcimi sa cenami energií, čo sa premietne do celkového zdražovania.

 

Prenesú sa tieto problémy aj na ich matky na Slovensku?

Veľmi záleží na tom, ako dané dcéry fungujú. Pokiaľ ich slovenská matka zásobuje a zároveň exportuje výrobu do tretích krajín, negatívny dosah by mohol byť menší. Ak sú však odkázané na ukrajinský trh, môže byť situácia nepriaznivejšia. Dôležitým faktorom je aj to, ako dlho bude trvať kríza. Slovenské matky budú, pravdepodobne, musieť viac financovať svoje dcéry, aby ich udržali pri živote. Ak by však kríza pretrvávala dlhodobejšie, alebo by sa zmenila politická situácia, môže dôjsť aj k zatvoreniu uvedených podnikov.

 

Možno očakávať komplikácie aj u ukrajinských podnikateľov na Slovensku?

Nepredpokladáme, že by slovenské firmy s ukrajinským majiteľom mali mať väčšie problémy, avšak za predpokladu, že sú vlastnené fyzickou osobou a ich nákup alebo predaj sa nerealizuje na území Ukrajiny.

 

Dá sa vyčísliť, koľko bude kríza firmy stáť?

Jednoznačne sa to nedá povedať. Do vyčíslenia vstupuje veľa premenných ukazovateľov, napríklad: ako dlho bude kríza trvať, aká je firma veľká, aký je hlavný predmet jej podnikania, na aké trhy je firma zameraná... Celkovo „kríza“ znamená určité zmeny, ktoré pre väčšinu spoločností znamenajú zvýšené náklady a znížené zisky.

 

Aké opatrenia môžu firmy prijať, aby sa ich aktuálna situácia dotkla v čo možno najmenšej miere?

Najskôr musia analyzovať vzniknutú situáciu a mať pripravené kroky, ktoré budú realizovať, pokiaľ sa bude kríza prehlbovať. Už v predchádzajúcich odpovediach sme naznačili, kde sú najväčšie riziká, dôležité je ich eliminovať, či už orientáciou na iné trhy, vytváraním finančných rezerv na prefinancovanie krízového obdobia, prípadne ďalšie kroky, aby bol dopad krízy čo najmenší. Pokiaľ bude kríza trvať dlhšie, bude to mať za následok celkové spomalenie ekonomiky nielen na Slovensku, ale aj v celej Európskej únii.

01 - Modified: 2022-06-16 17:30:00 - Feat.: - Title: Hrozí Európe ďalšia dlhová kríza? Tá grécka by bola oproti tejto trpaslík, hovorí pre HN analytik 02 - Modified: 2022-06-15 13:46:51 - Feat.: - Title: Prekliatie talianskeho dlhu je varovným prstom pre Matoviča 03 - Modified: 2022-03-27 16:33:19 - Feat.: - Title: Ochráňme si náš blahobyt 04 - Modified: 2022-03-24 14:56:58 - Feat.: - Title: Analýza FT: Nečakajte, že sa vojna na Ukrajine rýchlo skončí 05 - Modified: 2022-03-24 14:40:42 - Feat.: - Title: Sú čínske akcie naozaj také lacné?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 03:12