StoryEditor

Vo väčšine bánk sa budú dať platiť faktúry cez špeciálny čiarový kód

27.02.2013, 12:01
Autor:
TASRTASR

Platenie faktúr prostredníctvom nasnímania špeciálneho čiarového kódu na faktúrach, napríklad cez mobilné telefóny, má byť do pol roka realitou vo väčšine slovenských bánk. Banky sa totiž dohodli na používaní spoločného štandardu takzvaného QR kódu, ktorý schválila Slovenská banková asociácia (SBA).

"Predpokladáme, že veľa bánk by malo aplikovať do svojich systémov QR kód tak, aby sa mohol používať, do šiestich mesiacov a všetky retailové banky do jedného roka," odhadol výkonný riaditeľ SBA Ladislav Unčovský.

Teraz ale musia rokovať so spoločnosťami ako napríklad Slovenská pošta či telekomunikačné spoločnosti, aby tieto začali uvádzať na faktúrach QR kódy. Cieľom takejto formy platenia faktúr má byť šetrenie času pre ľudí, ale hlavne vyvarovanie sa chýb pri platení. Napríklad, keď ľudia omylom zadajú pri uhrádzaní nesprávne číslo účtu či variabilné číslo.

"Všetky údaje, ktoré sú nevyhnutné na uhradenie platieb, dokážeme zakódovať do QR kódov," opísal generálny riaditeľ spoločnosti Forsys Andrej Glézl. Spoločnosť vytvorila pre bankovú asociáciu štandard kódu.

Ľudia tak po nasnímaní QR kódu mobilným telefónom cez aplikáciu banky už nebudú musieť pri platení faktúry zadávať žiadne ďalšie informácie. Podľa Glézla je kód zabezpečený tak, že nebude dochádzať k chybám ani pri miernom poškodení kódu. Napríklad pri pokrčení faktúry.

Štandard QR kódu bude podľa asociácie voľne dostupný pre banky, žiadna nie je zaviazaná ho používať. No asociácia odhaduje, že práve preto, aby sa vyrovnali svojimi službami konkurencii, ich začnú implementovať.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 12:51