StoryEditor

Slovensko zaostáva v malom biznise za veľkým bratom

30.10.2014, 23:00
V Českej republike podniká štyrikrát viac malých firiem a živnostníkov ako na Slovensku.

Malému podnikaniu na Slovensku sa darí viditeľne horšie ako na západ od rieky Moravy. Vyplýva to zo dát štatistikov – kým na Slovensku evidujú štátne úrady zhruba 400-tisíc mikropodnikov, v susedných Čechách je ekonomicky aktívnych firmičiek a živnostníkov štvornásobne viac. Aj po zohľadnení dvojnásobného počtu obyvateľov a sily českej ekonomiky je náskok bývalej západnej časti spoločnej federácie výrazný. „V Čechách má malý biznis tradíciu a podnikateľ má vo svojej obci alebo regióne rešpekt, na Slovensku je stále považovaný za podvodníka a bojuje sa proti nemu,“ tvrdí investor Ivan Jakúbek, ktorý hľadá nádejné firmy na oboch stranách hranice. Slovenskí podnikatelia majú podľa neho dokonca problém prezentovať svoje úspechy na súťaži Diamanty slovenského biznisu, ktorú každoročne spoluorganizuje.

Sila ekonomiky

Drobné podnikanie „žije“ najmä v oblasti služieb a obchodu. Malé obchodíky, kaderníctva, údržbársky servis, butiky a predajne s občerstvením či typické české „hospůdky“ v Čechách bojujú o prežitie rovnako ako na Slovensku, no zdá sa, že oveľa úspešnejšie. „Je pravda, že ten rozdiel je veľký,“ potvrdzuje analytik Vladimír Baláž. Primárnym dôvodom je podľa neho nižšia, v porovnaní so Slovenskom zhruba polovičná, nezamestnanosť a vyššie priemerné mzdy, čo v konečnom súčte predstavuje pre ekonomiku susednej krajiny palivo v podobe vyššej kúpyschopnosti obyvateľstva. „Vďaka tomu sa v Českej republike uživí viac podnikateľov,“ dodáva Baláž.

Šéf Podnikateľskej aliancie Slovenska Róbert Kičina vidí medzi príčinami okrem vyššieho dopytu po produkcii podnikateľov a kúpnej sily aj jednoduchšie podmienky na podnikanie. „Česká republika má najmä stabilnejšie podnikateľské prostredie. Na Slovensku mali vládnuce strany extrémne odlišné pohľady na ekonomickú reguláciu, čo sa vždy pri zmene vlády prejavilo výraznými zmeny v legislatíve,“ upozorňuje Kičina.

Medzititulka

Nemalo by na to zabúdať ani ministerstvo financií pod vedením Petra Kažimíra, ktoré tento týždeň s potešením privítalo aktuálne 37. miesto Slovenska v celosvetovom rebríčku Doing Business 2015. Komplexné hodnotenie daňového zaťaženia a ďalších desiatok ukazovateľov, ktoré firmám strpčujú alebo uľahčujú podnikanie, pripravuje každoročne Svetová banka. Hoci Česká republika skončila horšie ako Slovensko, vzhľadom na historický náskok v podnikaní malých a stredných podnikov má Slovensko ešte veľa čo dobiehať. Navyše – v optike ďalších svetových rebríčkov, napríklad indexu globálnej konkurencieschopnosti alebo indexu ekonomickej slobody, končíme výrazne horšie. V hodnotení globálnej konkurencieschopnosti sa Slovensko ťahá z historického dna. Varovný je tiež trend vo vývoji novozaložených podnikov. Počet nových eseročiek za tento rok otočil a po troch rokoch neustáleho medzimesačného prírastku už sedem mesiacov za sebou klesá. Počet živnostníkov sa za tri roky prepadol o tridsaťtisíc – to všetko podľa odborníkov najmä z dôvodu zvýšenia odvodov a zavedenia daňových licencií. Slovensko má v porovnaní so svojím západným susedom historický hendikep a má stále čo dobiehať.

 

Diamanty slovenského biznisu

Prehľad o tom, ako sa darí malým a stredným firmám a ako dynamicky rastú jednotlivé odvetvia a regióny na Slovensku, pravidelne ponúka podnikateľská súťaž Diamanty slovenského biznisu. Tú organizuje spoločnosť Enterprise Investors, spravujúca fondyprivateequity a rozvojového kapitálu, v spolupráci so spoločnosťou Coface. Titul tak získajú štyri najrýchlejšie rastúce firmy zo Slovenska, ocenenie sa bude tento rok udeľovať v kategóriách Bratislava, západné, stredné a z východné Slovensko. Podmienkami na účasť v súťaži sú čisto slovenský kapitál firmy, ročné tržby medzi 2 a 20 miliónmi eur, ziskové hospodárenie a zdravé financovanie firmy, ktorá vznikla najviac pred tromi rokmi. Víťazi budú v tomto roku vyhlásení 8. decembra na galavečere, ktorý bude spojený s diskusným fórom Hospodárskych novín HNClub. Hospodárske noviny, ktoré sú mediálnym partnerom súťaže vyhlasujú tiež on-line hlasovanie. Čitatelia môžu na webe hnonline. sk hlasovať za svojich favoritov v súťaži Diamanty slovenského biznisu už od 24. novembra do nedele 7. decembra. Výsledky aktuálneho ročníka vám HN exkluzívne prinesú ihneď po vyhlásení výsledkov. Vlani sa na najvyššej priečke umiestnili stavebná a projekčná firma GMT projekt z Bardejova, strojárska firma Gevorkyan zo stredného Slovenska a líder vo vývoji a výrobe navigačných aplikácií Sygic z Bratislavy.

01 - Modified: 2006-12-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čas pre Georgea Michaela
01 - Modified: 2024-04-24 13:30:00 - Feat.: - Title: Ste živnostník? Takto si môžete evidovať a následne preukazovať daňové náklady 02 - Modified: 2024-04-05 05:53:29 - Feat.: - Title: Pistáciová a čokoládová? Firemné hodnoty nie sú zmrzlina 03 - Modified: 2024-04-03 14:35:49 - Feat.: - Title: Prezident má významný vplyv aj na podnikateľské prostredie 04 - Modified: 2024-04-01 08:33:25 - Feat.: - Title: Firmy majú problém udržať krok s aktualizáciami softvéru VPN, upozorňuje Eset 05 - Modified: 2024-03-22 17:00:00 - Feat.: - Title: Konkurzy stúpli na Slovensku na historické maximum. Najväčší úpadca v pyramídovej schéme utopil 50 miliónov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 17:43