StoryEditor

Apple postaví na Slovensku vlastný závod, sme lacnejší ako Číňania

31.12.2014, 15:00
Autor:
redred
Vo fabrike na východe Slovenska nájdu prácu tisíce ľudí. Američanov presvedčila výnimka, ktorá umožní podliezť minimálnu mzdu.

Mesiace tajných rokovaní, porovnávaní a dohadovania končia. Americký IT gigant Apple sa včera v noci rozhodol. Novú fabriku na výrobu televízorov postaví v Európe a na 99 percent to bude na Slovensku. „V hre bolo Poľsko, Česko, Rumunsko a Slovensko. Nakoniec padla voľba na nás. Rozhodla najmä výnimka v platoch a prísľub dokončenej infraštruktúry,“ povedal HNonline.sk zdroj oboznámený so situáciou. Slovensko totiž urobilo nečakaný krok. Pre Apple nebude platiť zákon o minimálnej mzde. Ostatné firmy budú musieť platiť svojim zamestnancom tak, ako doteraz. Výnimka platí iba pre Apple. Firma totiž sľubuje tisícky pracovných miest.

Výnimka zo zákona

Zdroj z prostredia štátnej správy (ktorého meno máme v redakcii) uvádza, že lákadlá Slovenska neboli zďaleka jediným dôvodom. Po sérii škandálov a samovrážd v dodávateľských továrňach v Číne sa Apple rozhodol, že bude lepšie postaviť vlastné závody, ktoré bude mať pod väčšou kontrolou. „Slovensko nielenže dokáže poskytnúť pracovnú silu, ktorá nebude skákať z okna pri každom zaváhaní, ale aj prácu, ktorá je lacnejšia ako tá čínska," dozvedeli sme sa od zdroja. 

Nie je teda vylúčené, že sa výroba z Číny presunie ku nám. Apple v Číne pritom dáva prácu desaťtisícom ľudí. Čína veľkých investorov prilákala najmä na lacnú pracovnú silu, tomu je však koniec. Podľa štatistík ILO sa pracovná sila v Číne prestáva vyplácať a výrobcovia tak svoje kapacity presúvajú do iných krajín, ktoré sú lacnejšie, no na rozdiel od afrických krajín sú na tom lepšie s kvalifikáciou a infraštruktúrou. 

Prevratná technológia

Apple pripravoval nový závod v tajnosti. Už od roku 2016 by totiž Američania chceli na trh uviesť nový televízor, ktorý využíva premietanie formou hologramu. Prevratnú technológiu testovala spoločnosť s nahryznutým jabĺčkom v logu niekoľko rokov. Testy sa dostali do takého štádia, že o pár mesiacov by mohli finálnu verziu predstaviť aj na verejnosti. Všetky informácie o tejto novinke sú však v štádiu dohadov a špekulácií, keďže spoločnosť nič oficiálne nepredstavila. 

Pre Slovensko bude investícia nielen prestížna, ale aj ekonomicky prínosná. Megatováreň by mala zamestnávať priamo 2500 a nepriamo ďalších 2000 ľudí. Zásobovať by sme z Prešova mali európsky a africký trh. Táto investícia však podľa analytikov prinesie tisícky ďalších miest, ktoré tu vzniknú po ich presune z Číny.

Ak by vám v tomto článku nesedelo pár vecí, odhalili ste nás. Redakcia HNonline vám praje príjemné prežitie silvestrovských osláv a úspešný rok 2015.

01 - Modified: 2007-02-05 07:51:00 - Feat.: 0 - Title: Senát bude rokovať o Bushovej novej stratégii v Iraku
01 - Modified: 2022-03-04 11:51:18 - Feat.: - Title: Rusi sa už neposadia do švédskych sedačiek v teplákoch od Nike. Svoju činnosť pozastavuje v Rusku aj Airbnb 02 - Modified: 2021-11-28 18:19:35 - Feat.: - Title: Hľadáte bezdrôtové slúchadlá? Tu je náš pestrý výber do 200 eur 03 - Modified: 2021-10-29 13:26:40 - Feat.: - Title: S týmito telefónmi spravíte najlepšie fotky 04 - Modified: 2021-08-09 07:56:35 - Feat.: - Title: Apple vyráža do boja proti pedofílii: V iPhonoch chce hľadať fotky zneužívaných detí 05 - Modified: 2021-06-08 07:50:29 - Feat.: - Title: Apple predstavil veľké novinky. Vylepšená aplikácie FaceTime bude už aj pre Android
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 11:33