StoryEditor

Ficova vláda oklamala komisiu v Bruseli, vyhlásil Lipšic

16.12.2014, 11:19
Autor:
TASRTASR

Vláda v prípade tendra Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) na firmu zabezpečujúcu platby mýta cez palivové karty oklamala Európsku komisiu (EK). Vyhlásil to dnes líder opozičného hnutia NOVA Daniel Lipšic s tým, že nešlo o žiadnu transparentnú súťaž a všetko smeruje k tomu, že bol vopred dohodnutý víťaz.

"Najskôr to dostala napriamo Fleetpay. EK to nariadila zrušiť a prikázala vypísať riadnu súťaž. Tej sa zúčastnili spoločnosti Paywell a Kedros a zvíťazil Paywell," rekapituloval Lipšic. Marcel Klimek z NOVA ho doplnil s tým, že všetky tieto tri spoločnosti sú personálne prepojené. "O spoločnosti Paywell, ktorá zákazku získala, je známe, že je na trhu nováčikom, a preto potrebovala referencie, ktoré jej poskytol pôvodný dodávateľ, firma Fleetpay. Takže o spriaznenosti bývalého a súčasného víťaza niet žiadnych pochýb," zdôraznil.

Čo sa doteraz nevedelo, je podľa jeho slov fakt, že v orgánoch firmy Kedros, ktorá súťažila so spoločnosťou Paywell, sú ľudia z pôvodne víťaznej spoločnosti Fleetpay. "Karol Vlasko je predsedom dozornej rady vo Fleetpay aj v Kedrose. Jaromír Živna je predsedom predstavenstva v Kedrose, Lucia Živnová je členkou dozornej rady vo Fleetpay. Spoločnosti Fleetpay, Paywell a Kedros sú jedna a tá istá skupina, jedna veľká, šťastná podnikateľská rodina," povedal Klimek.

Lipšic preto vyhlási, že ak niekto bude tvrdiť, že šlo o transparentnú súťaž tak, ako nám prikázala EK a nebol vopred určený víťaz, musí považovať ľudí za tak blbých, že uveria všetkému. "Všetko smeruje k tomu, že bolo vopred dohodnuté, kto to vyhrá a ešte šesťkrát predraží zákazku," dodal Lipšic s tým, že EK musí byť informovaná, že ju Slovensko podviedlo, keďže nebola zorganizovaná transparentná súťaž.

Pre kauzu palivových kariet čelil minulý týždeň minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD) neúspešnému opozičnému pokusu o jeho odvolanie. Kým podľa opozície boli podmienky v súťaži účelovo nastavené a šité na jednu firmu, Počiatek tvrdil opak. Počas neformálneho prieskumu u diaľničiarov sa podľa jeho slov pýtal poslancov, aby mu ukázali, kde v súťažných podkladoch vidia to, že bol tender šitý na jednu firmu. "Nevedeli zdôvodniť, kde tkvie ich podozrenie," zdôraznil šéf rezortu dopravy.

Z vlastnej iniciatívy dal súťaž preveriť Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) a so žiadosťou o kontrolu sa obrátil aj na Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) a Európsku komisiu (EK). "To sú podľa môjho názoru relevantné inštitúcie, ktoré k tomu môžu niečo povedať," dodal Počiatek.

V prípade výčitiek, že ide o schránkové firmy, reagoval tým, že podľa súčasne platných zákonov takú firmu z tendra vylúčiť nemožno. "Taký zákon nie je," zdôraznil minister. Išlo podľa neho o štandardnú súťaž, ktorú nikto nespochybňoval. Počas celého jej trvania totiž nikto na tender nepodal námietky a cenu vygenerovala samotná súťaž. Okrem toho sa na nej podľa ministra mohla zúčastniť ktorákoľvek firma či banka.

Vláda k tomu tiež vydala stanovisko, v ktorom trvá na tom, že celý proces verejného obstarávania bol transparentný a legitímny, realizovaný bez jedinej otázky k súťažným podkladom, akejkoľvek žiadosti o vysvetlenie súťažných podkladov, námietky alebo revízneho postupu. Podmienky účasti umožňovali účasť v súťaži mnohým spoločnostiam z EÚ aj zo sveta, čo podľa vlády potvrdzujú verejné vyhlásenia viacerých bankových inštitúcií. O víťazovi súťaže, firme Paywell, rozhodla najnižšia ponúknutá cena. Ide o účelovú spoločnosť, založenú materskou spoločnosťou Cromwell, čo je podľa vlády bežnou praxou všade na svete.

01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 03 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 04 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 05 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 11:00