StoryEditor

Ficova vláda znižuje životnú úroveň Slovákov, kritizuje KDH

13.10.2014, 15:51
Autor:
tasr, stltasr, stl

Vláda Roberta Fica opatreniami, ktoré predstavila v júni na mimoriadnom sneme strany Smer-SD a ktoré postupne prijíma, znižuje životnú úroveň ľudí na Slovensku. Vyhlásili to predstavitelia opozičného KDH na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave, kde podľa vzoru premiéra symbolicky odškrtli splnenie piatich z nich. „Vláda Smeru jednou rukou ľuďom dáva, ale druhou rukou oveľa viac berie," uviedol predseda hnutia Ján Figeľ s tým, že tieto opatrenia zvyšujú nezamestnanosť, znižujú hospodársky rast krajiny a poškodzujú podnikateľské prostredie.

Jedným z negatívnych výsledkov vlády Smeru je podľa kresťanských demokratov strata eurofondov. Figeľ pripomenul, že len od mája doteraz Slovensko cez korekcie príde o takmer štvrť miliardy eur. „Sú to veľké financie, o ktoré prichádzame práve preto, lebo sú tu buď priame podozrenia, alebo nekompatibilita s podmienkami Európskej únie pre korupciu, klientelizmus, iné pravidlá vo verejnom obstarávaní," zdôvodnil. Považuje preto za potrebné, aby sa o eurofondoch rokovalo v parlamente.

Hnutie kritizuje aj rozhodnutie zvýšiť daň z príjmu pre právnické osoby z 19 na 23 percent. „Týmto opatrením vláda prispela k tomu, že sa znížili priame zahraničné investície na Slovensku," povedal jeden z jeho podpredsedov Ján Hudacký. „Na Slovensku sa zhoršuje podnikateľské prostredie a životná úroveň, zvyšuje sa nezamestnanosť," dodal.


Premiér Robert Fico.

Podpredseda KDH Pavol Zajac zdôraznil, že zvýšenie odvodov pre živnostníkov, dohodárov a brigádnikov zasiahlo obrovské množstvo ľudí. „Živitelia rodín na Slovensku zaplatia zvýšené odvody do štátnej kasy. To sa prejavilo na tom, že ich rodiny majú vyššie náklady a nižšiu životnú úroveň," vysvetlil s tým, že sa zároveň obmedzila možnosť zamestnávať ľudí, na čo opäť doplatili ľudia bez práce.

KDH poukázalo tiež na trend zvyšovania verejného dlhu. Vláda tým podľa hnutia ohrozuje schopnosť štátu v budúcnosti vyplácať dôchodky a zabezpečovať zdravotnú starostlivosť. Na úrokoch totiž zaplatí bankám a finančným inštitúciám miliardy eur. „Úroky na štátny dlh sú také vysoké, že ak by ich štát neplatil, tak by mohol celý rok viac ako 100.000 ľudom vyplácať priemernú mzdu," vyčíslil podpredseda KDH Miloš Moravčík.

Pod paľbu kritiky kresťanských demokratov sa dostala aj zmena zákona o dani z pridanej hodnoty (DPH), ktorú Smer potichu presadil. Ľudia budú za tovary a služby aj v roku 2015 platiť daň vo výške 20 %. "Keďže Slovensku sa podarilo znížiť deficit, ktorý vytvorila prvá Ficova vláda, tak v budúcom roku mali ľudia platiť nižšie dane. Smer však zmenil zákon, aby mal naďalej z čoho rozdávať svojim vyvoleným," uzavrel Moravčík.

 

01 - Modified: 2006-11-16 06:19:00 - Feat.: 0 - Title: Poľsku hrozí žaloba o náhradu škôd zo strany elektrární vo výške 2,5 mld. PLN
01 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica 02 - Modified: 2024-04-14 10:38:59 - Feat.: - Title: Vláda sa rekonštruovať nebude, vyhlásil Taraba. Na poste šéfa parlamentu vidí Andreja Danka 03 - Modified: 2024-04-12 12:35:05 - Feat.: - Title: KDH podporí odvolávanie Dolinkovej, ak sa potvrdia problémy s plánom obnovy 04 - Modified: 2024-04-11 16:20:27 - Feat.: - Title: KDH a Kresťanská únia odsúdili považovať "právo na potrat" za základné ľudské právo 05 - Modified: 2024-04-11 13:47:14 - Feat.: - Title: Slovensko a Ukrajina podpíšu dohodu k práci rodinných príslušníkov diplomatov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 09:41