StoryEditor

Súd mu pokuty odpustil. A štát mu dal ďalšiu

22.10.2014, 00:00

Rok 2012: Daňový úrad vo Zvolene vyrubil podnikateľovi Františkovi Slivkovi 12 pokút za vyše päťtisíc eur. Dôvod bol jednoduchý – daňový výkaz poslal cez iný operačný systém, ako používa štát. Majiteľ eseročky Eura Slovakia využíval Linux, zatiaľ čo daniari Windows. Výkaz mu preto cez webovú aplikáciu eDane neprešiel, za čo ho chcel štát sankcionovať. Slivka dal celú vec na súd, podľa ktorého pokuty biznismenovi uložené byť nemali.

Február 2014: Daniari dávajú Slivkovi opäť pokutu za problém spred dvoch rokov. S jedným rozdielom – je len jedna a v skoro v najvyššej, zákonom povolenej výške. „Ide o 2500 eur. S uloženou pokutou nesúhlasím,“ vraví pre HN Slivka. Finančná správa na otázky HN, prečo bola Slivkovi opäť pokuta uložená, reagovala odvolávkou na zákon, podľa ktorého je potrebné poslať výkaz elektronicky. To, že majiteľ eseročky Eura Slovakia František Slivka dostal od daňovákov tentoraz jednu pokutu, pre HN potvrdila aj hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková. Tú teda dostal práve preto, že výkaz neposlal pred pár rokmi elektronicky.

Štát nemôže diskriminovať

Ako sa pred časom pre HN vyjadril senior partner v advokátskej kancelárii HMG & Partners Ján Gajan, štát nemôže podnikateľov diskriminovať:„Nemôže ich nútiť, aby popri nimi/ich??? bežnom komerčnom informačnom systéme nakupovali niečo, čo vlastne nepotrebujú,“ dodáva.

Práve pri pokute 2500 eur dochádza k ďalšiemu problému. Každá firma, ktorá dostane pokutu, no nesúhlasí s ňou, sa má právo zo zákona odvolať. Odvolať sa treba do 15 dní.

Daňový úrad vo Zvolene Františka Slivku informoval, že tak môže spraviť písomne alebo elektronicky. Redakcia má kópiu rozhodnutia o pokute aj s možnosťou odvolania sa k dispozícii. Podnikateľ využil možnosť odvolať sa písomne – ako ho poučil tamojší daňový úrad. Eura Slovakia je však platcom DPH a podľa zákona sa musí odvolať i elektronicky. O pár týždňov sa tak daňový úrad rozhodol odvolanie neakceptovať.

Súd dal za pravdu Slivkovi

„V tejto veci sme následne podali žalobu na súd, pričom minulý týždeň nám dal Krajský súd v Banskej Bystrici za pravdu,“ hovorí Ján Lazur, právny zástupca majiteľa Eura Slovakia, ktorý spolupracuje s advokátskou kanceláriou TaylorWessing e/n/w/c. O tom, že takto súd rozhodol, nám potvrdila aj jeho hovorkyňa súdu Nina Spurná. Inými slovami – daňováci odvolanie mali akceptovať v akejkoľvek forme, hoci už v tomto prípade mohli Františka Slivku pokutovať za to, že odvolanie nepodal v predpísanej forme.

Hoci sa celková pokuta Slivkovi znížila zo zhruba 5600 eur na 2500 eur, nesúhlasí ani s touto sumou. „Ide o otázku princípu. Keď na jednej strane štát požadoval, aby som podal daňové výkazy elektronicky, no na druhej strane mi to ako používateľovi systému Linux neumožnil. Svoju povinnosť som sa snažil splniť písomne, ale to neakceptoval a uložil mi pokuty,“ dodáva biznismen.

01 - Modified: 2006-11-27 20:35:45 - Feat.: 0 - Title: Rehák a Valko zostávajú na slobode
01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 03 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 04 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Seriál o pôde a majetku 05 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 06:44