StoryEditor

Z vína byty. Raču porciujú developeri

28.01.2015, 23:00
Mestská časť na východ od centra mesta zažíva realitný boom. V oblasti pribudne takmer 1000 bytov.

Keď ste pred pár rokmi povedali Rača, takmer každý ukázal na víno. Dnes by ste však vo vinohradníckej mestskej časti Bratislavy našli nadnesene viac developerov ako strapcov hrozna. Rača sa totiž v realitnej sfére stala vyhľadávanou destináciou. Čísla hovoria za všetko. Len za posledných pár mesiacov tu svoje nové projekty zakreslila pätica projektov, ktoré tu chcú postaviť tisícku bytov.

Račania sú nespokojní

Kedysi takmer neznáma vinohradnícka časť Bratislavy razantne ožíva. Jedným z najnovších avizovaných projektov je Jurský obytný park, ktorý predstavil developer Bencont Development. Nová štvrť, pozostávajúca z niekoľkých viacpodlažných budov, má do roku 2020 priniesť na trh približne 470 nových bytov. „Naše náklady dnes odhadujeme asi na 30 miliónov eur,“ vypočítava Martin Šimurda, konateľ spoločnosti Bencont Development.

Jurský obytný park tak doplní rad už existujúcich projektov, medzi ktoré patria napríklad Račany Bianco, Radničné námestie či Zlaté krídlo. Niektoré z nich sú už vo výstavbe, niektoré ešte len na výkresoch. V horizonte piatich rokov však majú na realitný trh priniesť takmer tisícku nových bytov. Práve to sa miestnym nepáči. „Nové projekty prinášajú neúnosne veľa bytoviek na danú lokalitu, ktorá navyše nemá dostatočne vyriešenú dopravnú infraštruktúru,“ povedal pre HN Michal Drotován, poslanec mestskej časti Rača. A práve doprava je pre túto mestskú časť kľúčová. V čase dopravnej špičky v nej majú problém nielen vodiči áut a hromadnej dopravy, ale aj cyklisti či chodci.

Výhrady má aj mestská časť

O tom, že si obyvatelia Rače vedia vydupať svoje, svedčia aj početné petície. „Proti Jurskému obytnému parku prebehla petícia ešte v roku 2011, keď bol prvýkrát predstavený. Ľudia sa sťažovali najmä na dopravu a nedostatok miest v škôlkach,“ dopĺňa Drotován. Svoje o nespokojnosti vie aj podnikateľ Ivan Kmotrík, ktorému Račania pozastavili výstavbu projektu Račany Rosso.

S veľkými projektmi sa tam akoby rozsypalo vrece. Uvedomuje si to aj magistrát mestskej časti, ktorý sa snaží, aby si Rača zachovala svoj vidiecky charakter. Masová výstavba už Raču poznačila v sedemdesiatych rokoch, keď sa tam začalo s hromadnou výstavbou panelákov. „Budovanie nových sídlisk nepovažujeme za ideálne. Musíme sa však riadiť územným plánom mesta,“ uviedla pre HN hovorkyňa račianskeho magistrátu Eva Miklánková. Nový plán už totiž s výstavbou nových projektov počíta. „Veríme však, že sa nám podarí projekt Jurského obytného parku skorigovať. Ide nám najmä o zníženie objemu a výšky najvyššej stavby,“ dodáva Miklánková.

Konkurencia môže tlačiť na ceny

Podľa realitných agentov sa trh s novostavbami v Rači stáva presýteným. „Rača je už teraz výrazne rozostavaná. Vybudovanie ďalších projektov tak môže rapídne ovplyvniť cenotvorbu,“ myslí si realitný maklér Peter Balogh zo spoločnosti Negotiant. V budúcnosti sa tak môžeme dočkať vojny developerov.

Tým, že je situovaný mimo centra, môže byť pre klientov atraktívny. Kameňom úrazu pre potenciálnych zákazníkov však môže byť zle riešená doprava. „Projekty v Rači môžu z dôvodu nedostatočnej dopravnej infraštruktúry počítať s menším záujmom,“ myslí si Daniel Bilý z realitnej kancelárie Century 21.

01 - Modified: 2007-02-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Gyurcsányho vplyv rastie
01 - Modified: 2024-04-09 15:04:03 - Feat.: - Title: Slovalco vypla, aj tak hlási zisk pol miliardy. Penta mení základy, spravila krok podľa vzoru Tkáča 02 - Modified: 2024-04-09 13:20:31 - Feat.: - Title: Čas na kúpu nehnuteľnosti? 03 - Modified: 2024-03-14 14:29:56 - Feat.: - Title: Pokles sa bude biť s rastom. Realitný trh tento rok očakáva premenlivý vývoj cien bytov, tvrdí analytik 04 - Modified: 2024-03-12 08:30:44 - Feat.: - Title: Realitná kríza v Nemecku stiahla spoločnosť TAG Immobilien do straty 05 - Modified: 2024-02-29 22:52:10 - Feat.: - Title: Očakávaný predaj domov v USA sa v januári prekvapujúco znížil
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 08:10