StoryEditor

USA a Európa zrušili sankcie pre Irán, ten plánuje nákupy za miliardy

16.01.2016, 21:06
Autor:
TASRTASR

Spojené štáty a Európska únia rušia sankcie uvalené na Irán, vyhlásila dnes vo Viedni vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová. Informovala o tom agentúra DPA.

Stalo sa tak krátko po tom, čo Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) vo svojej záverečnej správe potvrdila, že Teherán splnil svoje záväzky vyplývajúce z vlaňajšej jadrovej dohody so šiestimi veľmocami.

Obmedzili program
Generálny riaditeľ MAAE Jukija Amano oznámil, že Irán obmedzil svoj jadrový program. "Je to dôležitý deň pre medzinárodné spoločenstvo," povedal Amano vo Viedni.

V dohode so šiestimi svetovými veľmocami sa Irán zaviazal výrazne obmedziť svoje jadrové aktivity výmenou za zrušenie reštriktívnych opatrení zo strany EÚ a USA, ktoré vážne poškodzovali jeho ekonomiku.

Irán súhlasil, že demontuje tisíce centrifúg na obohacovanie uránu, zníži svoje zásoby obohateného uránu z 12 ton na niekoľko stoviek kilogramov a reaktor v meste Arák, ktorý vyrába plutónium, zapečatí betónom. Zredukovanie jadrového programu Iránu spolu s inšpekciami zo strany MAAE majú zaručiť, že sa Teherán v budúcnosti nebude pokúšať vyrobiť atómové zbrane. Implementácia predmetnej jadrovej dohody prišla 13 rokov po zverejnení informácií, že Teherán tajne vybudoval jadrové komplexy a pokúsil sa o vývoj atómového arzenálu.

Veľké plány
Irán plánuje kúpiť 114 civilných lietadiel od spoločnosti Airbus, avizoval dnes minister dopravy Abbás Ahmad Achúndí pred očakávaným zrušením medzinárodných sankcií voči Teheránu, informovala Reuters.

"Urobili sme prvý krok k dohode s Airbusom o kúpe 114 lietadiel," povedal Achúndí.

Spoločnosť Airbus uviedla, že nemôže s Iránom obchodne rokovať, kým nebudú sankcie zrušené.

Hodnota tohto kontraktu by bola podľa katalógových cien vyššia než desať miliárd dolárov.

Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf očakáva zrušenie sankcií ešte dnes. Uviedol to po príchode do Viedne - pred schôdzkou so svojím americkým náprotivkom Johnom Kerrym, šéfkou európskej diplomacie Federicou Mogheriniovou, ako aj generálnym riaditeľom Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Jukijom Amanom.

Očakáva sa, že Spojené štáty a Európska únia zrušia sankcie voči Iránu, keď MAAE vo svojej záverečnej správe potvrdí, že Teherán splnil svoje záväzky vyplývajúce z vlaňajšej jadrovej dohody so šiestimi veľmocami.

01 - Modified: 2008-01-09 15:27:33 - Feat.: 0 - Title: Bush pricestoval na prvú návštevu Izraela ako prezident
01 - Modified: 2024-04-19 15:16:56 - Feat.: - Title: Muž z iránskeho konzulátu vo Francúzsku mal vraj pri sebe iba atrapy granátov 02 - Modified: 2024-04-19 13:40:05 - Feat.: - Title: Iránsky prezident Raísí nekomentoval výbuch v centrálnej časti krajiny 03 - Modified: 2024-04-19 13:14:38 - Feat.: - Title: Pri iránskom konzuláte v Paríži zadržali muža, ktorý sa vyhrážal, že sa odpáli 04 - Modified: 2024-04-19 09:31:10 - Feat.: - Title: Ceny zlata prudko stúpli po izraelských útokoch na Irán 05 - Modified: 2024-04-19 09:24:29 - Feat.: - Title: Omán odsudzuje útoky na Irán, Čína nesúhlasí so stupňovaním napätia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 19:25