StoryEditor

Okolo Váhostavu je vlna tajností

25.05.2015, 00:00
Súd o oddlžovacom pláne stavebnej firmy rozhodol. Nepovedal však ako.

Môže Váhostav pokračovať ďalej alebo skončil v konkurze? Odpoveď na túto otázku mala padnúť už v piatok. V ten deň uplynula lehota na rozhodnutie súdu o osude stavebného gigantu Juraja Širokého. Sudkyňa Katarína Bartalská tak mala len dve možnosti – buď ozdravovací plán odklepnúť, alebo zamietnuť. Ako však rozhodla, nepovedala. „Rozhodnutie súdu bude zverejnené v Obchodnom vestníku. Až po jeho zverejnení sa súd môže vyjadrovať k jeho obsahu, opätovne však rešpektujúc práva účastníkov konania,“ konštatoval hovorca Bratislavského krajského súdu Pavol Adamčiak.

Desiatky miliónov eur

Piatkový verdikt súdu však víkend zahalil vlnou tajností. Nevedel o ňom nielen minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD), ale ani samotná spoločnosť. Tá o oddlženie požiadala vlani na jeseň. Stalo sa tak po tom, čo súdy povolili začatie konkurzného konania voči Váhostavu pre dlžobu voči menšej žilinskej spoločnosti Energy Pro vo výške takmer 50-tisíc eur. „Našej spoločnosti nebolo zatiaľ doručené uznesenie súdu o potvrdení, respektíve zamietnutí reštrukturalizačného plánu. Počkáme si na rozhodnutie súdu a následne podnikneme ďalšie kroky,“ povedal hovorca Váhostavu Tomáš Halán.

Sudkyňa Bartalská mala na svoj verdikt 15 dní. Počas tohto obdobia podľa partnera advokátskej kancelárie TaylorWessing e/n/w/c Radovana Palu je povinnosťou súdu skúmať, či sa podstatným spôsobom neporušil zákon. Okrem toho si dala preveriť aj prepojenia na takzvané schránkové firmy. Práve tieto možné prepojenia vyvolávali pochybnosti o oddlžení Váhostavu. Sudkyňa preto požiadala o pomoc generálnu prokuratúru, ktorá však žiadosť sudkyne posunula Úradu špeciálnej prokuratúry. „Získavanie informácií o takzvaných schránkových firmách je mimoriadne náročné a táto náročnosť zohľadňuje aj časové hľadisko zo strany dožiadaných subjektov,“ povedala jej hovorkyňa Jana Tökölyová.

V prípade, že sudkyňa plán zamietla, stavebný gigant pôjde do konkurzu. Ak ho schválila, bude firma pokračovať podľa scenára, ktorý schválili veritelia Váhostavu koncom apríla. Odklepli si, že stavebný gigant malým veriteľom zo všetkých jeho dlhov splatí niečo viac ako 18 percent. V preklade, malí veritelia by tak mali dostať takmer 20 z takmer 105 miliónov eur. Nemusí ísť o konečnú sumu. Kabinet Roberta Fica (Smer-SD) počas hry zmenil pravidlá, čím umožnil, aby drobní dodávatelia Váhostavu dostali viac. Vláda odklepla návrh, podľa ktorého malí veritelia buď dostanú všetky svoje peniaze v desaťročnom časovom horizonte, alebo ich pohľadávky odkúpi za polovicu ich hodnoty štátna Slovenská záručná rozvojová banka.

Mladá správkyňa

Ustráženie stavebného gigantu dostala na starosť 25-ročná správkyňa Petra Gabrišová. Proces oddlžovania Váhostavu je jej vôbec prvým v pracovnej kariére. Odborná verejnosť reštrukturalizačnú správkyňu spochybňovala. Odborníci šance Váhostavu na možný verdikt nekomentovali. „Dúfam, že sudkyňa reštrukturalizáciu odobrí jedine v prípade, ak dostala, či v dokumentoch sama našla, uspokojivé vysvetlenia,“ povedal minulý týždeň analytik Aliancie Fair-play Peter Kunder.

01 - Modified: 2007-06-09 06:44:31 - Feat.: 0 - Title: Americký deficit dosiahol 58,5 mld. USD
01 - Modified: 2024-04-11 09:57:01 - Feat.: - Title: Slovenské stavebníctvo bude v tomto roku zápasiť s nižším dopytom, tvrdia analytici 02 - Modified: 2024-04-11 07:35:56 - Feat.: - Title: Stavebná produkcia vo februári mierne poklesla, pozitívny vplyv na celkový výsledok mali práce v zahraničí 03 - Modified: 2024-04-17 11:08:30 - Feat.: - Title: Ste developer a bojíte sa krádeží na vašej stavbe? Takéto máte možnosti 04 - Modified: 2024-03-12 14:54:57 - Feat.: - Title: Prečo slovenské stavebníctvo chradne, aj keď proletári všetkých kelní spoja svoje sily 05 - Modified: 2024-03-12 08:26:11 - Feat.: - Title: Stavebná produkcia v januári medziročne klesla. Ide o najvýraznejší prepad za takmer dva roky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 16:54