StoryEditor

Taliansko má vyčistiť najmladší premiér

17.02.2014, 22:59
Zahraničná politika. Od Mattea Renziho sa očakávajú veľké reformy a zmeny.

Po týždni neistoty nastal v Taliansku zlom. Tamojší prezident Giorgio Napolitano menoval Mattea Renziho za nového premiéra krajiny. Vo veku 39 rokov bude Renzi najmladším politikom na čele vlády v Európskej únii. Vďaka svojim ostrým vystúpeniam, v ktorých pranieruje politickú situáciu v krajine, si vyslúžil prezývku „bojovník“ alebo „demolátor“. A to najmä preto, že volá po kompletných čistkách v politických radoch. Nešetril pritom ani Berlusconiho či ďalších starších politikov. „Musíme poslať celú generáciu politikov do dôchodku. Som jeden z mnohých, ktorí chceme zmeniť celý systém,“ povedal na margo politickej zostavy. Z bývalého starostu Florencie a lídra ľavicovej Demokratickej strany sa včera stal nový taliansky premiér. Vymenil tak Enrica Lettu, ktorý podal v piatok demisiu. Ten doplatil na stratu podpory z radov vlastnej strany.

 

 

Vydrží celé obdobie?

Na včerajšom stretnutí v Ríme Napolitano oficiálne požiadal Mattea Renziho, aby zostavil novú vládu. „Prijal som mandát od prezidenta a vynaložím všetku svoju energiu a silu na to, aby som vytvoril novú vládu, ktorá by mohla trvať až do konca prirodzeného konca volebného obdobia,“ vyhlásil tesne po menovaní Renzi. Pri rokovaniach s politickými stranami o programe novej vlády však môže naraziť na odpor. A ten môže prísť podľa pozorovateľov aj zo strany najväčších koaličných partnerov – Päť hviezd a Berlusconiho hnutia Ľudia pre slobodu. Spoluprácu chce preto Renzi nadviazať so stranouNewCentre Right. Jej šéf Angelino Alfano pripustil túto možnosť, ak nebude vláda orientovaná naľavo. „Ak program bude rešpektovať zdravý politický stred, máme veľkú šancu na liberálnu revolúciu, ktorá za posledných 20 rokov zlyhala,“ potvrdil Alfano.

 

Reformy v Zákonníku práce

Matteo Renzi nastúpi do úradu v časoch, keď krajinu škrtí hospodárska a dlhová kríza. Reformy na oživenie ekonomiky mala v programe už bývalá vláda. Tá v nich však nebola taká úspešná, ako sa čakalo. Preto bude Renzi viac tlačiť na to, aby sa uskutočnili. Konkrétne ide o reformy na trhu práce. Noví zamestnanci by mali mať menšiu ochranu v prvých dvoch rokoch, mal by sa zjednodušiť systém pracovných zmlúv a znížiť náklady práce. Trhy prijali zmeny v politickej garnitúre pozitívne. Výnosy z dlhopisov aj naďalej pokračujú v niekoľkomesačnom poklese. „Nová vláda hlavne upokojí tamojšiu politickú situáciu. Akciové trhy problémy v Taliansku ani nezaznamenali, preto si myslím, že táto politická kríza nebude mať celoeurópsky dosah,“ uzatvoril analytik z Cyrrusu Tomáš Menčík.

Čo sa od novej vlády očakáva

– nižšia ochrana pre nových zamestnancov

– menej byrokracie

– stlačenie štátneho dlhu

– znižovanie nákladov na prácu

01 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 02 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 03 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 04 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 05 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 14:01