StoryEditor

Štátnu konferenciu za 1,4 milióna bojkotujú IT osobnosti. Agentúra akciu nezruší

09.10.2015, 14:04
TechMatch Slovakia 2015 sprevádza bojkot. Problém je predražená konferencia.

Technologickú konferenciu TechMatch Slovakia 2015, ktorá sa začína v pondelok v Bratislave sprevádza bojkot našich osobností z IT.  Vládna agentúra na podporu podnikania sa totiž chystá za túto udalosť zaplatiť zhruba 1,4 milióna eur.

Odborníci však považujú túto konferenciu za prehnane predraženú. Agentúra však túto akciu určite nezruší. „V žiadnom prípade akciu rušiť nebudeme,“ povedal pre HNonline Branislav Šafárik.

Podľa zmluvy má Slovak Business Agency vyčlenených vyše 600-tisíc eur len na pozvania hostí. Napríklad honorár pre hlavného účastníka, ubytovanie a doprava je 60-tisíc eur. To je jeden z dôvodov, prečo na sociálnej sieti začal veľký bojkot (TU) pod názvom
„BOJKOTUJEM absurdne predraženú konferenciu TechMatch Slovakia 2015.“

Agentúra sa bráni

Ďalším problémom je fakt, že wi-fi má podľa zverejnených tabuliek stáť 12-tisíc eur. „Ide o technologickú konferenciu, kde bude pripojených množstvo počítačov. Chcú, aby bolo pripojenie dosť rýchle,“ bráni sa riaditeľ agentúry Šafárik.

Internetová diskusia o údajne predraženej medzinárodnej kontaktnej konferencii TechMatch Slovakia 2015 je zbytočná a zavádzajúca. TechMatch Slovakia 2015 je unikátne celotýždenné podujatie pre startup a inovácie, ktoré prináša do Bratislavy špičky svetovej startup scény a inovácií, investorov a mentorov zo Silicon Valley, píše sa v stanovisku vládnej agentúry.

Odborníci sa búria

Odborníci z IT prostredia však majú iný názor. Podľa nich predraženie potvrdzuje aj fakt, že iné konferencie sú oveľa lacnejšie. „Accenture robí dnes v Bratislave konferenciu pre 1 000 (!) IT profesionálov. (www.openslava.sk). 38 prednášajúcich z 15 krajín sveta (vrátane 6 z USA). Špičkoví experti čo robia mega projekty pre najväčšie firmy sveta. Rozpočet: cca 30 tisíc eur,“ napísal na sociálnej sieti Marek Gešo z Accenture.

Konferencia TechMatch Slovakia pre startupistov z našich daní za 1,4 mega eur. 600- tisíc len za hostí. No neviem,“ napísal na sociálnej sieti Jano Suchal.

Zakladateľ Websupportu Michal Truban tiež poukázal na predraženie konferencie. „V týchto dňoch sa chystá startupový event TechMatch - organizovaný štátom cez SBA (ktorá ma sama o sebe skvelú povesť) Konferencia môže stáť až 1.4 milóna eur. Prídu naozaj kvalitní ľudia zo SV. Ale.“

Hlavnou hviezdou akcie má byť Guy Kawasaki, ktorý mal na starosti marketing v Apple (viac čítajte TU). Jeho honorár bude 60-tisíc eur. „Tipovala som Kawasakiho, že berie 80 litrov, ale asi dal zľavu, že sme tá Východná Európa. Veľmi zaujímavá položka je tiež 3 zástupcovia tlače a blogeri po 5 400 eur. Ja som vedela, že blogovanie je perspektívna záľuba,“ napísala na sociálnej sieti Veronika Pizano, ktorá bola v tíme konferencie TedEx.

Kritika od Miškova

Predraženie konferencie kritizoval aj šéf strany SKOK Juraj Miškov. „Nebolo by na tom nič zvláštne, ak by konferencia nestála 1,4 milióna EUR a nebola platená z prostriedkov štátneho rozpočtu. (Len pre porovnanie, ide približne o sumu jedného predraženého piešťanského cétéčka.),“ napísal Miškov. 

Kritika kvôli neplateniu nájomného

Objavila sa aj kritika, že SBA neplatí za prenájom Starej tržnice, v ktorej sa podujatie bude konať. "Pravda je taká, že máme uzavretú nájomnú zmluvu a za prenájom platíme 5000 eur," vyčíslil Šafárik a dodal, že podujatie má dostať na Slovensko ľudí, ktorí vo svete startupov aj v oblasti inovácií niečo znamenajú.

"Toto nie je podujatie, ktoré má mať prínos len pre startupy. Stále tu rozprávame o tom, že chceme mať ekonomiku založenú na inováciách. Ako inak doviesť ľudí, ktorí tieto inovácie prezentujú, sú ich nositeľmi? Majú obrovský kapitál na to, aby inovácie dostávali do reálneho sveta. Slovensko sa musí prezentovať, že je na tejto mape a aby nás Silicon Valley vôbec bral vážne. Takéto týždňové stretnutie je unikátne v tom, že dávame priestor komunikovať s týmito ľuďmi," vysvetlil Šafárik.


 

01 - Modified: 2007-10-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Život revolucionára
01 - Modified: 2017-10-17 17:02:10 - Feat.: - Title: Facebook o vás vie aj to, čo ste mu nikdy nepovedali 02 - Modified: 2016-07-26 13:13:59 - Feat.: - Title: Tí ľudia si musia brutálne dôverovať. Truban vysvetľuje, ako funguje korupcia na Slovensku 03 - Modified: 2016-02-03 15:15:09 - Feat.: - Title: Mimovládky žiadajú vládu: zastavte tendre v IT za 300 miliónov 04 - Modified: 2016-02-02 21:53:28 - Feat.: - Title: Nechceme robiť pre štát, odkazujú špičky IT vláde 05 - Modified: 2016-01-21 12:30:10 - Feat.: - Title: Ľudia stále používajú otrasné heslá. Toto sú najhoršie z nich
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 22:46