StoryEditor

Peňazí je dosť. Chýbajú dobré projekty

16.12.2014, 23:00
Autor:
jmjm
Generálny riaditeľ Tatra banky Igor Vida dúfa, že investičná iniciatíva v Únii nezlyhá, ako sa to stalo v Mexiku či Indii.

Tatra banku čaká veľká zmena. V prvej polovici budúceho roka odídete z jej čela a pôjdete riadiť českú Raiffeisen. Na vrcholných pozíciách v Tatra banke ste pôsobili 17 rokov. Ako sa pozeráte na tie dve desaťročia v bankovom biznise u nás?

Slovenské bankovníctvo urobilo obrovský kus práce, pokiaľ ide o prínos pre klienta. Úroveň poskytovaných služieb a produktov je vysoká. Klient si to možno ani neuvedomuje, pretože nemá s čím porovnávať. Na Slovensku však môžeme hovoriť o veľmi vyspelom bankovníctve. Pokiaľ ide o obsluhu a komfort klienta v prípade bankových služieb, sme medzi európskou špičkou. Jeden príklad za všetky. Už keď Tatra banka otvárala prvé pobočky, všetky boli online prepojené. Klient mohol účet používať v ktorejkoľvek z nich. Dodnes to neplatí o všetkých pobočkách rakúskych bánk.

Sú aj oblasti, v ktorých za vyspelými krajinami zaostávame?

Niektoré čísla o bilancii bánk a celkovom objeme poskytnutých úverov ukazujú, že ešte existujú obrovské rezervy na ďalší rast v porovnaní s vyspelými krajinami.

Čo vás osobne vyslovene negatívne prekvapilo v posledných rokoch?

Cítime obrovské bremeno obmedzení na Slovensku. Veľké ako nikdy predtým. Pamätám si obdobie, keď stačilo na založenie banky 300 miliónov korún. Pamätám si banky, ktoré neprežili ani päť rokov. Ľudia dnes ani nevedia, že existovali. Slovenské bankovníctvo prešlo pred viac ako desiatimi rokmi veľmi tvrdou očistou. Koniec koncov daňových poplatníkov to stálo 10 percent hrubého domáceho produktu. Očista prišla o desať rokov skôr ako v Európe. Slovensko preto oveľa lepšie obstálo v kríze. Na druhej strane objem regulácie, ktorý sa valí na banky dnes, to je niečo nevídané.

O reguláciách sa v posledných rokoch hovorí veľa. M...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-17 12:03:13 - Feat.: - Title: Slovensko reaguje na nové európske štandardy. Steelka vytvorila špeciálny tím, na vlne sú aj banky 02 - Modified: 2024-04-09 07:27:45 - Feat.: - Title: Aj napriek škaredému odvodu budú zisky našich bánk nadpriemerné, avizuje centrálna banka 03 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Vzostup digitálnych bánk pokračuje, správanie ľudí sa ďalej mení 04 - Modified: 2024-03-28 07:57:19 - Feat.: - Title: Inovatívna aplikácia TABI od Tatra banky naučí deti rozumieť peniazom 05 - Modified: 2024-03-21 08:26:26 - Feat.: - Title: Na Slovensku sa chystá jedna z najväčších transakcií v histórii. Energetický gigant ňou predbehne aj štát
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 12:22