StoryEditor

Lacná ropa tlačí cenu nafty pod magické euro za liter

21.12.2015, 23:00
Tankovať budeme v novom roku ešte lacnejšie než teraz. Cena benzínu a nafty bude klesať pomalšie než čierneho zlata.

Cena ropy pokračuje v prudkom prepade. Najnovšie sa už dostala na 11-ročné minimá – európsky Brent včera atakoval hranicu 36 dolárov za barel. Benzín a nafta však lacnejú miernejším tempom. Podľa štatistík sa priemerná cena 95-oktánového benzínu znížila tento rok na Slovensku o osem percent. Nafta zlacnela o 13 percent. Ropa však padla takmer o polovicu.

Pomalšie zlacňovanie benzínu a nafty než ropy má na svedomí viacero faktorov. „Jedným z dôvodov je silnejší americký dolár. Ten tlmí efekt lacnejšej ropy pre nedolárové ekonomiky,“ vysvetľuje Dominika Ondrová, analytička Poštovej banky.

Lacnejšiu naftu tankujú aj dopravcovia, ktorí by mali cenu premietnuť do nižších cien. Cena dopravy však závisí nielen od cien palív. Vchádzajú tam aj mýto, cestné dane či výdavky na IT technológie. Kým palivo sa zlacňuje, cena práce napríklad v tomto roku stúpala.

Analytici predpovedajú, že cena ropy už bude do konca roka klesať len mierne. Pre celý budúci rok trhoví odborníci predpovedajú stagnáciu cien čierneho zlata, ale aj ich občasnú rozkolísanosť. „V ďalšom roku neočakávame výrazný pokles cien ropy. Jej zásoby naďalej stúpajú a produkcia klesá pomaly,“ hovorí Ján Jursa, analytik Capital Markets.

Ceny ropy padajú nadol aj tesne pred Vianocami. Včera americká ropa WTI poklesla o viac ako percento na 35,50 dolára. Európsky Brent sa prepadol o viac ako dve percentá. Atakoval pritom hranicu 36 dolárov za barel, čo je jedenásťročné minimum.

Príčinou poklesu ceny čierneho zlata je predovšetkým to, že jej ponuka stále prevažuje nad dopytom. Kým však cena ropy sa medziročne prepadla až o 45 percent, ceny benzínu a nafty klesajú miernejšie.

Pokles bude miernejší

Analytici predpovedajú, že cena ropy bude do konca roka ešte klesať, hoci už len mierne. „Jej cena sa udrží nad 35 dolárov za barel a bude oscilovať okolo aktuálnych hodnôt,“ myslí si Dominika Ondrová, analytička Poštovej banky.

Na celý budúci rok trhoví odborníci predpovedajú stagnáciu cien čierneho zlata, ale aj ich občasnú rozkolísanosť. „V ďalšom roku neočakávame výrazný pokles cien ropy. Jej zásoby naďalej stúpajú a produkcia klesá pomaly,“ vysvetľuje Ján Jursa, analytik Capital Markets.

Dôležitý faktor, ktorý bude mať vplyv na cenu ropy, je aj nedávne zvýšenie úrokových sadzieb v USA. „To povedie k silnejšiemu doláru, čo zníži dopyt po rope. Tá bude pre zvyšok sveta drahšia,“ dodáva Jursa.

Napokon cenu bude tlačiť dolu aj nedávne zrušenie zákazu amerického exportu ropy, čo by malo ešte zvýšiť ponuku ropy na svetových trhoch.

Stúpaniu ceny ropy nahor bude okrem už spomenutých faktorov brániť aj opätovný vstup Iránu na ropný trh. „Pokles by však mohol byť už miernejší a cena sa časom stabilizuje,“ dodáva Ondrová.

Nafta sa predáva pod euro

Nízke ceny ropy môžu tešiť aj motoristov. Na niektorých pumpách na Slovensku už naftu dostanete aj pod jedno euro a benzín pod 1,2 eura. Podľa údajov štatistického úradu sa priemerná cena 95-oktánového benzínu znížila tento rok o osem percent. Nafta zlacnela ešte výraznejšie, a to až o 13 percent.

Zmeny cien benzínu či nafty však nie sú také výrazné ako v prípade ropy. „Jedným z dôvodov je aj silnejší americký dolár, ktorý tlmí efekt lacnejšej ropy pre nedolárové ekonomiky,“ vysvetľuje Ondrová.

Analytici sa zhodujú aj v tom, že aj v najbližšom čase budeme tankovať za menej peňazí. Na Slovensku sa pritom nízke ceny ropy prejavujú na poklese cien benzínu a nafty s istým oneskorením. Čerpacie stanice na Slovensku dokonca reagujú na zmeny cien ropy na burze najpomalšie v regióne strednej Európy. Na Slovensku benzín zlacňuje pomalšie aj preto, že jeho cena sa neodvíja od ceny ropy, ale od ceny benzínu na burze v Rotterdame.

Lacnejšiu naftu tankujú aj dopravcovia. Prepad by mali premietnuť do nižších cien. Cena dopravy však závisí nielen od palív, ale aj od mýta, cestných daní či výdavkov na IT technológie. Kým palivo lacnie, cena práce napríklad v tomto roku stúpala. Navyše dopravcovia už dlhodobejšie tvrdia, že viac ako cena ropy stláča ceny dopravy dole vysoko konkurenčné prostredie. Preto už nevidia veľa priestoru na výrazné zníženie cien.

Napriek opatrnosti ceny dopravy idú v tomto roku mierne dole. Môže za to aj znižovanie palivového príplatku, do ktorého sa premietajú nižšie ceny ropy.

Anketa

Prečo cena dopravy neklesá takou rýchlosťou, ako padajú ceny ropy?

Ivana Kašická, riaditeľka autobusovej dopravy RegioJet a Student Agency: K zníženiu cien cestovných lístkov na našich autobusových linkách došlo už v priebehu tohto roka v súvislosti so zavedením nových liniek. Aj na niektorých našich medzinárodných linkách došlo v priebehu roka k výraznému zníženiu cien cestovných lístkov, a to až do výšky 50 percent. V obidvoch prípadoch sme využili priaznivý vývoj cien pohonných látok. Na druhej strane však dochádza k nárastu ďalších nákladov, najmä na mzdy, kde sme pre nedostatok šoférov autobusov zvýšili platy. Ďalší nárast nákladov bol pri nasadzovaní nových modernejších vozidiel do prevádzky. Pokles cien pohonnej látky sme tak využili nielen na zníženie cien cestovného na určitých linkách, ale aj na pokrytie nákladov v iných oblastiach.

Mária Džundová, obchodná a marketingová riaditeľka TNT: Cena ropy sa nám premieta do palivového príplatku, ktorý aktualizujeme v mesačných intervaloch. Vplyv zmien cien pohonných látok tak vidí náš zákazník takmer okamžite. Vplyv cien ropy na cenu prepravy TNT najlepšie ukazuje príklad. Kým v decembri 2014 bola výška palivového príplatku 17,5 percenta, tento december to je len 13 percent.

Martina Klimová, hovorkyňa DHL Express: Klesajúca cena ropy pozitívne vplýva na naše ceny, ktoré sú nižšie. Reagujeme na zmeny ropy priebežne každý mesiac v palivovom príplatku. Ten sme v roku 2015 znížili oproti minulému roku priemerne o 27 percent.

Pavol Reich, generálny tajomník ČESMAD Slovakia: Cena dopravy v minulosti neodzrkadľovala vysokú cenu pohonných látok. Dnes upravujú cenu dopravy len tie spoločnosti, ktoré majú vo svojich zmluvách túto povinnosť, ale zároveň aj možnosť zvýšenia ceny dopravy, ak cena pohonných látok vzrastie. Toto zníženie cien benzínu a nafty umožňuje mnohým dopravným spoločnostiam čiastočne sa vrátiť do čiernych čísel, ale neumožňuje v takom pomere znižovať aj cenu dopravy.

01 - Modified: 2007-12-13 20:14:43 - Feat.: 0 - Title: Najlepšie platy opäť v telekomunikáciách
01 - Modified: 2024-04-19 14:06:33 - Feat.: - Title: Ceny ropy vymazali zisky a klesajú po tom, ako Teherán bagatelizoval útok Izraela 02 - Modified: 2024-04-19 12:19:54 - Feat.: - Title: Izraelský protiútok zasiahol ceny ropy. No analytik upozorňuje: „Vlk sa nažral, no koza zostala celá“ 03 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 04 - Modified: 2024-04-18 16:19:16 - Feat.: - Title: Ceny ropy mierne klesajú, investori zvažujú vplyv sankcií a štatistiky z USA 05 - Modified: 2024-04-17 19:02:50 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesli o takmer tri percentá, cena Brentu skĺzla pod 87,5 dolára za barel
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 18:47