StoryEditor

Reštrukturalizácia Váhostavu je podvod a Smer ho chce kryť, vyhlásil Lipšic

21.04.2015, 19:14
Autor:
SITASITA


Opozičné strany predložia v parlamente v druhom čítaní pozmeňujúci návrh, podľa ktorého záväzky firmy Váhostav budú drobným veriteľom splatené v plnej výške a to z majetku Váhostavu a nie z peňazí všetkých daňových poplatníkov, ako navrhuje vláda Smeru-SD. "Reštrukturalizácia Váhostavu je podvod a Smer chce tento podvod kryť," povedal v utorok novinárom nezaradený poslanec Daniel Lipšic.

Predseda strany NOVA zdôraznil, že podľa účtovnej závierky má Váhostav 147 miliónov aktív a 143 miliónov záväzkov. "Zo 147 miliónov aktív je 52 miliónov pohľadávok najmä voči Národnej diaľničnej spoločnosti splatných tento rok, plus 17 miliónov je v hotovosti na účtoch. Čiže Váhostav má 70 miliónov eur, polovicu zo svojich záväzkov, v likvidných aktívach tento rok," vysvetlil Lipšic. Váhostav tak podľa neho môže v tomto roku vyplatiť všetkých veriteľov, zabezpečených aj nezabezpečených, na 50 percent. "To, že mu na pomoc prichádza Robert Fico a chce, aby sme to zaplatili my všetci, z daní, je krytie podvodu Váhostavu a Juraja Širokého," konštatoval opozičný poslanec.

Opozičný návrh spočíva v tom, aby ak dlžník nie je v predĺžení, museli byť pohľadávky veriteľov uspokojené v plnej výške, na sto percent. "Navrhujeme, aby súd v takom prípade povinne zmenil reštrukturalizačný plán a stanovil, že pohľadávky budú uspokojené na sto percent. Tá časť pohľadávky, ktorá nebude splatená v prvom roku, sa bude kapitalizovať. To znamená, že veritelia získajú akcie Váhostavu a získajú moc rozhodovať o jeho zisku," vysvetlil Lipšic. Po vyplatení zvyšných častí pohľadávok si Váhostav bude môcť kúpiť naspäť akcie za jedno euro. "Tento návrh znamená, že všetci veritelia budú vyplatení na sto percent z peňazí a majetku Váhostavu. Návrh Roberta Fica je taký, že drobní veritelia budú vyplatení na 50 percent zo štátnych peňazí," dodal Lipšic. Návrh, ktorý pripravila opozícia, považuje za pomerne komplexný.

Predseda KDH Ján Figeľ upozornil, že hoci sa o Váhostave v parlamente rokuje druhý týždeň, Smer stále nepredstavil konkrétne znenie zákona o vyrovnaní drobných veriteľov Váhostavu. Figeľ považuje za spravodlivé, aby za škody a dlžoby niesli zodpovednosť akcionári, teda majitelia Váhostavu a nie štát. "Vysporiadanie musí byť spravodlivé voči najslabším, nie voči cyperským schránkam," poznamenal podpredseda parlamentu.

Poslanec NR SR za OĽaNO Miroslav Kadúc zdôraznil, že opozičné strany upozorňovali na problémy neplatenia faktúr niekoľko rokov, Smer až doteraz konať odmietal.

"Chcel by som vyzvať premiéra Roberta Fica, ak je chlap, aby sa za konanie firmy Váhostav, za ktoré je priamo zodpovedný on a jeho osobný priateľ a mecenáš Smeru Juraj Široký a ktorého konaním bola spôsobená obrovská škoda obrovskému množstvu bezbranných ľudí, aby sa za toto konanie ospravedlnil," vyslovil sa poslanec NR SR za SaS Ľubomír Galko.

01 - Modified: 2007-05-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Súťaž číslo dva? Aj tu ide o milióny
01 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 02 - Modified: 2024-04-16 19:03:09 - Feat.: - Title: Koaličný valec. Opozícia kritizuje odvolanie Jána Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady 03 - Modified: 2024-04-15 13:11:49 - Feat.: - Title: Príspevok na opatrovanie detí s ŤZP by sa mohol zvýšiť zo 100 na 300 eur, navrhuje opozícia v parlamente 04 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 05 - Modified: 2024-04-15 12:32:25 - Feat.: - Title: Problémový úsek D1 pri Ružomberku sa rozbehol. Na tuneli Čebrať robí denne 500 ľudí, minister Ráž je spokojný
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:11